Openbaar Ministerie

Persberichten
Landelijk Parket, 30 november 2004

Voormalig hoofd Afghaanse militaire inlichtingendienst aangehouden

In een onderzoek naar oorlogsmisdaden heeft de Nationale Recherche zaterdagmorgen het voormalige hoofd van de Afghaanse militaire inlichtingendienst aangehouden. De 56-jarige Hesamuddin H. woonde met zijn gezin in Boskoop.

H. wordt verdacht van schending van de wetten en gebruiken van de oorlog, zoals deze zijn vastgelegd in het Verdrag van Genève van 12 augustus 1949. Tegen de voormalige kolonel-generaal wordt onder leiding van het Landelijk Parket strafrechtelijk onderzoek gedaan op basis van de Wet Oorlogsstrafrecht en de Uitvoeringswet Folteringsverdrag.

H. vroeg in 1992 in Nederland asiel aan. Dat werd hem geweigerd, omdat hij gezien zijn functie medeverantwoordelijk zou zijn voor martelingen door de militaire inlichtingendienst KhAD in Afghanistan. De KhAD heeft zich tijdens het communistische bewind in Afghanistan op grote schaal schuldig gemaakt aan foltering en andere zeer ernstige schendingen van mensenrechten. De gezamenlijke Afghaanse inlichtingendiensten zijn verantwoordelijk voor de marteling van 200.000 politieke tegenstanders, van wie er 50.000 zijn gedood.

Foltering van tegenstanders van het communistische regiem was door de KhAD na 1979 verheven tot een routine in vele tienduizenden verhoorcentra in heel Afghanistan. Als hooggeplaatste militair gaf H. vanaf 1983 leiding aan de KhAD. Na een reorganisatie was hij tot eind 1991 staatssecretaris van het Ministerie van Staatsveiligheid. Daarna vertrok hij als militair attaché naar Moskou.

Het strafrechtelijk onderzoek naar H. heeft verschillende aangiften en verklaringen van slachtoffers opgeleverd. Getuigen in Nederland en Afghanistan hebben tegenover de Nationale Recherche verklaard over de betrokkenheid van H. bij folteringen. De meest toegepaste martelmethode van de KhAD was volgens een getuige het slaan van gedetineerden en het toedienen van elektrische schokken.

H. woonde sinds de jaren negentig in Boskoop, waar hij een onopvallend bestaan leidde. Hij werd zaterdagmorgen aangehouden nadat hij zijn krantenwijk had gelopen. Bij de doorzoeking van zijn woning is beslag gelegd op documenten. H. is in verzekering gesteld en vandaag door de rechter-commissaris in Arnhem voor tien dagen in bewaring gesteld.

De Nationale Recherche is op het e-mailadres
warcrimesunit@klpd.politie.nl bereikbaar voor getuigen die in verband met deze zaak contact met de politie willen opnemen.

Relevante links

Veiligheidsdiensten in communistisch Afghanistan

Wet Oorlogsstrafrecht

Wet Internationale Misdrijven

Nederland geen toevluchtsoord voor folteraars en oorlogsmisdadigers

E-mail:

Warcrimesunit@klpd.politie.nl

Voor informatie: Wim de Bruin