Algemene Inspectiedienst (AID)

Overbeladen transport van vleesvarkens

Gisteren, dinsdag 30 november 2004, heeft de politie (KLPD) en de Algemene Inspectiedienst (AID), op de A67 ter hoogte van de gemeente Geldrop, een vrachtauto gecontroleerd die was geladen met 244 vleesvarkens. Dit transport van varkens was onderweg van regio Eindhoven naar Duitsland. De dieren waren geladen bij een tweetal bedrijven in Noord-Brabant. Bij verdere controle en weging bleek dat de veewagen bijna 12 ton te zwaar was geladen.

Ingevolge de wet- en regelgeving voor het transport van vee naar het buitenland geldt het voorschrift dat het totaal gewicht van de vrachtauto niet meer dan 44 ton mag bedragen. Hierop is de veewagen verder begeleid naar een officiële verzamelplaats waar 179 varkens, met een totaal gewicht van 44 ton, opnieuw werden gecertificeerd door een dierenarts van de Rijksdienst voor de Keuring van Vee en Vlees (RVV). Nadat voor dit aantal varkens de benodigde nieuwe certificaten en formulieren waren uitgereikt, werd toestemming gegeven voor verder vervoer van de varkens naar de eindbestemming.
De andere varkens zijn afgevoerd naar een slachthuis in Nederland. De AID maakt tegen de chauffeur en de transporteur/handelaar uit Noord-Brabant, proces-verbaal op.
Alleen voor de media. Met vragen en opmerkingen naar aanleiding van dit persbericht kunt u zich wenden tot één de persvoorlichters van de Algemene Inspectiedienst, tel. 045 - 5466223, 06 - 21522449 of 06 - 48132318