Politie Amsterdam-Amstelland

Vragen moord op Theo van Gogh

Foto van Mohammed B.
Zie het origineel

Amsterdam - Op dinsdagochtend 2 november 2004 werd Theo van Gogh op de Linneausstraat in Amsterdam Oost vermoord. Hoewel de verdachte van de moord als vast zit, heeft de politie een aantal belangrijke vragen. Ook onderzoekt de politie de mogelijkheid of, vóór de moord, de gangen van Theo van Gogh zijn nagegaan en of de verdachte Mohammed B.op 2 november hulp van andere personen heeft gehad bij de uitvoering van de moord.

Woonadres
De verdachte woonde in Amsterdam-West in de Marianne Philipsstraat in het stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer. Dat is niet echt in de buurt van waar hij Theo van Gogh vermoordde. De politie is erg benieuwd of iemand de man dinsdag 2 november in alle vroegte, in ieder geval voor 08:30 uur, vanaf zijn woonadres heeft zien vertrekken.

Fiets
Het gaat om een zilverblauwe Gazelle damesfiets, type Grenoble en de fiets is gemaakt in 2002 of 2003. Het slot was van het merk AXA, maar dat was doorgeknipt. Het tagnummer (een soort chip met identificatienummer) van dit slot is: 975-0528-1009-4772. Er zat nu een nieuw slot om, dat in Spanje wordt gemaakt en bij Halfords wordt verkocht.Verder ontbraken de rechterjasbeschermer en de dop van de fietsstandaard. Het is niet zeker dat de man op de fiets die hij gebruikte bij de moordaanslag is vertrokken. Mogelijk is hij met het openbaar vervoer (metro of tramlijn 9) naar de Linneausstraat gegaan.

Signalement verdachte
Lichtgetinte Marokkaanse man; 26 jaar; 1.70 mtr lang en een bol gezicht met een volle baard. Hij droeg een beige regenjas en had een muts op zijn hoofd.

Plekken waar dader gezien kan zijn

* In de buurt van de Pythagorasstraat in Amsterdam, de straat waar Theo van Gogh woonde;

* In de omgeving van de productiemaatschappij Column in de Van Breestraat in Amsterdam Oud Zuid;

* In de omgeving van de Linneausstraat of in de nabije omgeving van Van Gogh. Bekend was dat Van Gogh een man was van vaste gewoontes, b.v. de boodschappen die bij vaste winkels deed, dat nooit afweek van de fietsroute naar zijn werk etc..

De politie vraagt

* Wie heeft de dader op dinsdag 2 november 2004, voor 08:30 uur, zien vertrekken vanaf de Marianne Philipsstraat in het Amsterdamse stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer en/of weet hoe hij vertrokken is?
* Wie heeft de dader die dinsdag (alleen of met anderen) kort voor de moord, of de dagen eraan vooraf, ergens gezien?
* Wie heeft meer informatie over de Gazelle fiets waarop de dader reed?

Uw tip

Politieregio Amsterdam-Amstelland: 0800-6103 (gratis) Vanaf maandag 6 december: 020-5594095
Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000