Universiteit van Amsterdam

Tussen privacy en vrij medisch-wetenschappelijk onderzoek


Promotie Rechtsgeleerdheid


vrijdag 3 december 10.00 uur

Strenge privacyregels kunnen de voortgang van wetenschappelijk onderzoek met behulp van persoonsgegevens belemmeren. Anderzijds kunnen zonder privacybescherming gevoelige persoonsgegevens voor andere doeleinden worden gebruikt dan waarvoor ze oorspronkelijk zijn prijsgegeven. Corrette Ploem onderzocht of de huidige privacyregels voor wetenschappelijk onderzoek en statistiek in balans zijn. De regel dat toestemming van patiënten moet zijn verkregen staat centraal in de huidige regels voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Dit is wel verklaarbaar vanuit het medisch beroepsgeheim, maar vanuit praktisch en principieel oogpunt onwenselijk. Patiënten kunnen overleden of onvindbaar zijn, en ook bij onderzoek met grote aantallen patiënten is deze regel praktisch moeilijk uitvoerbaar. Een mildere vorm van zeggenschap - een bezwaarmogelijkheid - biedt hier veelal uitkomst. Een principieel bezwaar vanuit het grondrecht op privacy is dat niet de toestemming voorop hoort te staan, maar het principe dat voor onderzoek zo veel mogelijk anonieme of niet direct herleidbare gegevens worden gebruikt.

Mw. P.C. Ploem: Tussen privacy en wetenschapsvrijheid. Regulering van gegevensverwerking voor medisch-wetenschappelijk onderzoek. Promotor is prof. mr. E.J. Dommering.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.