Universiteit van Amsterdam

Uitgestelde meniscustransplantatie beschadigt kraakbeen


Promotie Geneeskunde


vrijdag 3 december 12.00 uur

Patiënten bij wie de meniscus is verwijderd krijgen vaak jaren later last van slijtage van het kniegewricht. Verschillende klinieken over de hele wereld gaan dan over tot transplantatie van een donormeniscus om het probleem te verhelpen. Hoewel het op korte termijn lijkt te werken - de pijn neemt af - komt uit het onderzoek van Paul Rijk echter naar voren dat zo n uitgestelde transplantatie op termijn juist meer beschadigingen aan het kraakbeen oplevert. Artrose van het kniegewricht kan beter worden voorkomen door te blijven bewegen. Ook kunnen patiënten een brace krijgen die de knie ondersteunt. In de toekomst wordt het wellicht ook mogelijk kunststof materiaal te implanteren. In combinatie met cellen van de ontvanger zou zich daaruit een meniscusachtige structuur kunnen ontwikkelen.

P.C. Rijk: The effects of meniscal allograft transplantation on articular cartilage. Promotor is prof. dr. C.J.F. van Noorden.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.