Universiteit van Amsterdam

Nieuwe techniek om ruthenium-carbeenkatalysatoren te verankeren


Promotie Scheikunde


vrijdag 3 december 13.00 uur

Piotr Nieczypor onderzocht nieuwe homogene en heterogene ruthenium-carbeenkatalysatoren voor metathese. Metathese is de omzetting van bepaalde alkenen naar andere alkenen, een chemische reactie die van groot belang is voor organische productieprocessen. Om de katalysator van de organische reactieproducten te kunnen scheiden en de katalysator opnieuw te kunnen gebruiken, ontwikkelde Nieczypor een nieuwe manier om ruthenium-carbeencomplexen aan polymeren te verankeren met een carboxylaatverbinding. De activiteit van de verankerde katalysator was hoog en hij kon meerdere malen gebruikt worden, terwijl de zuiverheid van de verkregen producten goed was. De uitvinding kan een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van nog betere katalysatoren voor de metathese.

P. Nieczypor: Immobilisation of Ru-based metathesis catalysts and related aspects of olefin metathesis. Promotor is prof. dr. P.W.N.M. van Leeuwen.

Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.