Erasmus Universiteit Rotterdam

Congres Vijftig jaar Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden

Op vrijdag 3 december 2004 organiseren de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties een congres ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden.

Op 17 december 2004 is het vijftig jaar geleden dat het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden tot stand is gekomen. Hiermee werd de koloniale relatie beëindigd en een nieuwe rechtsorde aanvaard waarin alle landen een gelijkwaardige positie hebben. In het Statuut is de staatkundige relatie tussen Nederland, de Nederlandse Antillen en Aruba geregeld.

Programma

Het ochtendprogramma omvat onder meer een inleiding over de geschiedenis van het Statuut door prof.dr. G.J. Oostindie, Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde, en lezingen door ir. G. Wawoe, Staatsraad voor het Koninkrijk en mr. H. Eman, oud-premier van Aruba.
âs Middags zijn er drie workshops. De eerste workshop met als titel 'Internationaal recht: de doorwerking van verdragen van het Statuut' wordt ingeleid door mr.dr. H.G. Hoogers, docent Staatsrecht te Groningen en dr. A.B. van Rijn, oud-lector Staats- en bestuursrecht Universiteit van de Nederlandse Antillen. Moderator is prof.mr. R. de Lange, hoogleraar Staats- en bestuursrecht te Rotterdam. De tweede workshop heeft als titel 'Europees recht: het Statuut en de Europese Unie'. De inleiders zijn mr.dr. L.F.M. Besselink, senior docent onderzoeker Staats- en bestuursrecht te Utrecht en prof.dr. J.W. de Zwaan, hoogleraar Recht van de Europese Unie te Rotterdam. Moderator is mr. M. Nap, assistent in opleiding Staatsrecht te Groningen.
De derde workshop behandelt 'Het Concordantiebeginsel '.Alsinleiders treden op prof.mr. A.I.M. van Mierlo, hoogleraar Privaatrecht te Rotterdam en mr. W.E. Haak, oud-president van de Hoge Raad. Moderator is prof.mr. M.A. Loth, decaan en hoogleraar Inleiding tot de Rechtswetenschap en Rechtstheorie te Rotterdam.