Universiteit van Tilburg

Promotie Renée Henskens

Crackverslaving vraagt om gespecialiseerd harddrugsbeleid

Crackverslaving is een relatief nieuwe en extreem risicovolle verslaving. Tot op heden is er geen effectieve behandeling voorhanden, ook niet buiten Nederland. Het Rotterdamse bemoeizorgprogramma, dat door promovenda Renée Henskens wordt beschreven in haar proefschrift Grab and hold, levert de eerste inzichten over behandeling van chronische risicogebruikers van crack. Cliënten zijn erg tevreden, zo leert het onderzoek, en er zijn aanwijzingen dat de lichamelijke gezondheid, de algemene leefsituatie en psychiatrische problematiek van de deelnemers verbeterde.

Als begin jaren negentig crack (de rookbare variant van cocaïne) zijn intrede doet in de drugsscene in Rotterdam, wordt het klimaat harder en agressiever. Cokegebruik bleek heftig, bijzonder schadelijk en moeilijk te reguleren. Er werd een experimenteel programma voor crackverslaving ontwikkeld, dat het bestaande aanbod zou aanvullen. Dit zogenoemde bemoeizorgprogramma (BP) was gericht op personen die, ondanks hun ernstige en levensbedreigende problematiek, nauwelijks gebruik maakten van de reguliere zorg. In BP werd een mix van hulpverleningsmethoden aangeboden: actieve bemoeizorg om toeleiding naar het project te bevorderen, voorlichtings- en preventieactiviteiten, time-out voorziening in klinieken, medische zorg, counseling, psychiatrische begeleiding en praktische hulp (zoals budgetbeheer). Acupunctuur werd ingezet als lokkertje. In haar proefschrift Grab and hold (beetpakken en vasthouden) onderzocht Renée Henskens de effectiviteit van deze behandelmethode in de verslavingszorg. Ze ging na of BP heeft geleid tot therapietrouw en of het een positief effect had op de lichamelijke gezondheid, en hoe de cliënten het project beoordeelden.
Henskens concludeert dat cliënten van BP een hoge therapietrouw vertoonden en erg tevreden waren over dit nieuwe type hulpverlening. Deze resultaten zijn zeer positief, aangezien uitval vrij normaal is in de behandeling van cocaïneverslaving. In BP maakten de cliënten (die zon 38 jaar oud waren) gemiddeld zes maanden vrijwillig gebruik van de geboden hulp en bezochten zij om de twee dagen de hulpverleners. Er zijn ook aanwijzingen dat de lichamelijke gezondheid, de algemene leefsituatie en psychiatrische problematiek van de cliënten verbeterden.
Ook onderzocht Henskens of vrouwelijke crackgebruikers anders omgaan met BP dan mannen. Vrouwelijke crackverslaafden (met name straatprostituées) waren in een aanzienlijk slechtere conditie dan mannen. Meer dan de helft van deze vrouwen was ooit lichamelijk en/of seksueel misbruikt. Dakloosheid, psychiatrische problemen en een extreme vorm van verloedering en verkommering kwamen veelvuldig voor. Mede door hun hectische levensstijl hadden deze vrouwen een lagere therapietrouw dan mannen. Ook hadden zij minder baat bij BP. Vrouwelijke straatprostituées hebben een grote behoefte aan een 24-uurs opvang, waarin een geïntegreerd hulpverleningaanbod (medische zorg, verslavingszorg en geestelijke gezondheidszorg) wordt aangeboden. Bemoeizorg zal een prominente plaats moeten innemen aangezien deze vrouwen zeer moeilijk in de zorg te houden zijn. Het onderzoek levert een basis voor een meer gedifferentieerd en gespecialiseerd harddrugsbeleid in Nederland. Echter, omdat BP de eerste op crack gerichte hulpverlening was die wetenschappelijk is onderzocht, dienen de resultaten als een bescheiden startpunt voor verder onderzoek te worden beschouwd.

Drs. Renée Henskens (1964, Haarlem) studeerde algemene sociale wetenschappen aan de Universiteit Utrecht. Na haar afstuderen in 1993 werkte ze bij Bureau Driessen aan een landelijke inventarisatie van aidspreventie-activiteiten in de verslavingszorg. Daarna startte zij haar eigen onderzoeksbureau Da Forte (verslaving en veiligheid). Sinds 1996 is ze werkzaam als onderzoeker bij de GGD Rotterdam, waar zij zich bezighoudt met verslaving en sociale psychiatrie.

Noot voor de pers
Renée Henskens promoveert op vrijdag 3 december 2004 om 14.00 uur in de aula van de Universiteit van Tilburg (Warandelaan 2, Tilburg). Het proefschrift is getiteld Grab and hold. Randomized controlled trial of the effectiveness of an outreach treatment program for chronic, high-risk crack abusers (ISBN 90-5175-106-0). Promotores zijn prof.dr. H. Garretsen (UvT), prof.dr. F. Sturmans (EUR), co-promotor: dr. I. Bongers (UvT).
Journalisten kunnen een exemplaar van het proefschrift opvragen bij de afdeling Voorlichting en Externe Betrekkingen van de UvT, tel: 013 466 2000, e-mail: persberichtUvT@uvt.nl.
Er verschijnt geen handelseditie, vandaar dat anderen het proefschrift rechtstreeks kunnen opvragen bij Renée Henskens. Voor overige vragen kunt u terecht bij bij GGD Rotterdam en omstreken, via communicatieadviseur Jelle Zeilstra tel: 010 433 97 68 of mobiel: 06 12 99 23 97.
Persberichten van de UvT vindt u ook op internet: www.uvt.nl/persberichten/.
Laatst gewijzigd: donderdag 25 november 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: P.H.C.Siebers