Technologie Stichting STW

30 november 2004

Samen op de hei

De Nederlandse heide dreigt te verdwijnen. Van verschillende kanten wordt er hard aan gewerkt om dat te voorkomen, met wisselend succes. De hei kan paarser worden als de verschillende partijen van elkaar weten wat ze doen en weten en sámen zoeken naar de effectiefste beheersmethode. Om dit te bereiken komen beheerders, onderzoekers en beleidsmakers bijeen voor 'De toekomst van heidebeheer in Nederland' op 3 december in Ede. Op de hei.

De praktijk van het heidebeheer is het uitgangspunt van de heideworkshop. In het ochtendprogramma geven natuurbeheerders en beleidsmakers voorbeelden hun problemen. Vervolgens presenteren onderzoekers van de universiteiten van Nijmegen, Groningen en Utrecht hun meest recente wetenschappelijke bevindingen in een korte informele sessie. De forumdiscussie die 's middags op het programma staat moet nieuwe oplossingen opleveren voor de urgente problemen en knelpunten binnen het heideherstel en beheer.

Kennistransfer De workshop is georganiseerd door de vakgroep Ecologie van de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met Technologiestichting STW en de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Doel is om onderzoeksresultaten door te laten dringen tot de mensen die ermee moeten werken. Bij wetenschappers schiet het populariseren er vaak bij in, maar beheerders lezen vaak ook niet wat er wel verschijnt.

Restjes hei In Nederland komen heidevelden voor op de zandgronden, op de Waddeneilanden en langs de kust in de duingebieden. De Nederlandse heide is van oorsprong een halfnatuurlijk landschap. Dat wil zeggen dat de heide is ontstaan en behouden door menselijke activiteiten (traditionele landbouw zoals het potstalsysteem en begrazing). Deze vorm van landbouw voorkwam het ontstaan van bossen en zorgde voor de instandhouding van de heide.

Door het wegvallen van de traditionele vormen van landbouw, de toename in recreatie en uitbreiding van wegen, bebouwing en industrie, komt de heide steeds meer onder druk te staan. Het gevolg is een verlies aan soortenrijkdom en een ernstige vergrassing. Het hedendaagse beheer van de heide richt zich op het herstellen en behouden van de laatste heiderestanten. In de praktijk blijken niet alle beheermaatregelen succesvol, of ze zijn niet uitvoerbaar door financiële en/of beleidsmatige beperkingen.

Meer informatie:
* Léon van den Berg en Philippine Vergeer (RU, Aquatische Ecologie en Milieubiologie)
* t: +31 (0)24 365 24 10, l.vandenberg@science.ru.nl
* of p.vergeer@science.ru.nl
* of via de RU, afdeling wetenschapscommunicatie: +31 (0)24 361 60
---

De workshop is op vrijdag 3 december in Conferentiecentrum De Reehorst, Bennekomseweg 24 in Ede en duurt van 9.00 uur tot 16.30 uur.
---

TOP Laatste wijziging: 01-12-2004 Reacties naar: webmaster@stw.nl