Gemeente Dordrecht


---

Wijk de Staart van start met digitaal trapveld

Vincent Brinkhof
Wethouder Van den Oever opent op vrijdag 3 december om 14.30 uur het digitale trapveld in de wijk de Staart. Dit doet hij in het wijkcentrum aan de Maasstraat 25. Het digitale trapveld is een goed beveiligde ruimte in het wijkcentrum, waar tien pc's met internet aansluitingen staan opgesteld. Dordtenaren kunnen hier terecht voor allerlei cursussen en workshops. Gelijktijdig geeft Van den Oever het startsein voor de kinderwebsite van de Staart.

De digitale trapveldjes zijn openbare, niet-commerciële computerlokalen waar cursussen gevolgd kunnen worden. Ze zijn niet vergelijkbaar met de internetcafé's, waar men vooral gebruik maakt van het internet. De digitale trapveldjes hebben vooral tot doel om mensen vertrouwd te maken met de pc en internet. Hierdoor verbetert onder meer de positie op de arbeidsmarkt van werkzoekenden, allochtonen en herintreders en wordt de digitale afstand verkleind.

Om dit doel te bereiken heeft de gemeente afspraken met de Dordtse Welzijns Organisatie (DWO). Zo ontplooit de DWO activiteiten om de schooluitval van twaalf tot achttienjarigen te voorkomen en komt er een programma voor Antilliaanse vrouwen en mannen om hun arbeidspositie te verbeteren. Verder komen er digitale activiteiten voor leerlingen van de basisscholen en taallessen voor allochtone vrouwen en mannen.

Dordrecht is één van de koplopers op het gebied van internet. Op de website van de gemeente is niet alleen veel informatie beschikbaar. Ook kunnen steeds meer zaken via het Elektronische loket worden afgehandeld. Zo kunnen Dordtenaren via het E-loket bijvoorbeeld een uittreksel uit het bevolkingsregister aanvragen of een adreswijziging doorgeven. Het gebruik van het E-loket is een vast onderdeel van het programma digitale trapvelden.