Nieuw-Vlaamse Alliantie


Helga Stevens vraagt meer aandacht voor personen met een handicap (02/12/04)

Naar aanleiding van de Internationale dag van Personen met een Handicap (3 december), vraagt Vlaams parlementslid Helga Stevens extra aandacht voor de levensomstandigheden van personen met een handicap, zowel nationaal als internationaal.

Helaas zorgt ook in dit dossier het ontbreken van homogene bevoegdheidspakketten voor extra problemen. De volledige bevoegdheid voor gezondheidszorg en ontwikkelingssamenwerking samen met fiscale en financiële autonomie zou Vlaanderen de kans geven om eigen accenten te leggen en een aangepast beleid te voeren.

Dit bericht vat enkel de belangrijkste voorstellen samen. Het volledige dossier kan u raadplegen door hier te klikken.

Helga Stevens vraagt van de Vlaamse en federale overheid:


1. Meer onderzoek naar de (oorzaken van) de socio-economische zwakke positie van personen met een handicap.

2. Een wettelijke regeling voor meer flexibele werkmogelijkheden voor personen met een handicap (deeltijds werken, thuiswerken, ...).
3. Garanties dat een persoon met een handicap die de stap naar de arbeidsmarkt waagt, bij terugval of tegenslag terug kan naar zijn vroegere uitkeringssituatie.

4. Betere bekendmaking bij werkgevers en personen met een handicap van het decreet van mei 2002 houdende evenredige participatie op de arbeidsmarkt.

5. Assistentie voor personen met een handicap op het werk en begeleiding van personen met een handicap die momenteel niet bij ATB terechtkunnen.

Helga Stevens vraagt eveneens dat bij internationale contacten aandacht gaat naar:


1. Een inclusief beleid door maatregelen te nemen die personen met een handicap inschakelen in het geheel van de ontwikkelingssamenwerking op het terrein.

2. Initiatieven die de omstandigheden wegwerken die kunnen leiden tot handicaps.

3. Initiatieven om de penibele levensomstandigheden van kinderen en personen met een handicap in de derde wereld te verbeteren.

Auteur:
Vlaams parlementslid
Helga Stevens

Meer informatie:
Contactpersoon: Piet De Bruyn, woordvoerder
Telefoon: 02 219 49 30
Fax: 02 217 35 10
E-post: piet.debruyn@n-va.be
Url: www.n-va.be