EVO, Ondernemersorganisatie voor logistiek en transport
http://www.evo.nl

03-12-2004 - EVO ondersteunt pleidooi voor meer logistieke samenwerking

EVO ondersteunt pleidooi voor meer
logistieke samenwerking

De Adviesraad voor Wetenschaps- en Technologiebeleid (AWT) heeft op verzoek van minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) onderzocht of onderwijs en onderzoek voldoende bruikbare logistieke kennis ontwikkelen, en of het bedrijfsleven deze kennis voldoende toepast. De AWT geeft in haar rapport âsamen slimmer in ketensâ aan dat dit voor beide gevallen niet opgaat en dat met name kennis over samenwerking leidt tot meer logistieke innovatie. EVO vindt het goed dat de overheid nu concrete aandacht krijgt voor meer samenwerking in de logistieke keten. Het is hard nodig om dit AWT-advies snel om te zetten in beleid en acties.

Het advies bevat veel nuttige oplossingsrichtingen en komt op het juiste moment. Er lopen momenteel diverse projecten waarbij kennis wordt ontwikkeld of waarbij logistieke innovatie voorop staat. TRANSUMO, Taskforce Logistiek, Transportbesparing en Verladerssamenwerking zijn daar goede voorbeelden van.

De AWT stelt terecht dat subsidieregelingen een belangrijke rol kunnen spelen bij het stimuleren van logistieke samenwerking, maar dat deze te vaak gericht zijn op het deelaspect duurzaamheid. De realiteit leert dat een stimulerende rol van de overheid juist op economisch vlak hard nodig is. EVO wil dat concrete voorstellen van het bedrijfsleven - op het gebied van logistieke samenwerking â bij één centraal punt kunnen worden ingediend. Het is daarvoor noodzakelijk dat er geld wordt gevonden voor goede projecten, en niet alleen goede projecten worden gezocht bij een bepaald potje geld.

EVO pleit ervoor naast het stimuleren van meer samenwerking ook kritisch te kijken naar de invloed van onnodig strikte regelgeving op de efficiency in ketens. Door sommige wetten te verruimen, kunnen tientallen tot duizenden bedrijven in één klap efficiënter hun vervoersmiddelen inzetten. En efficiëntere logistiek is tegelijkertijd beter voor milieu en verkeersveiligheid.

Juist om kennisuitwisseling tussen bedrijven en de toepassing van ketenlogistiek in de praktijk te stimuleren richtte EVO begin dit jaar het Supply Chain Management-netwerk op. Vanuit dit netwerk worden volgend jaar bijeenkomsten georganiseerd bij universiteiten, juist om bedrijven in contact te brengen met onderzoek en onderwijs. Verder deed EVO onderzoek naar de status van ketenlogistiek bij haar leden, en naar de positie van logistiek binnen het bedrijf.

Peijs moet binnen een paar maanden een kabinetsreactie geven op het advies. EVO zoekt contact om een bijdrage hieraan te leveren en waar nodig samen met Verkeer en Waterstaat activiteiten te ontplooien.