Titel: Toneeldebuut Georgina Verbaan naast Kitty Courbois in De Barones

VAN DEN ENDE THEATERPRODUCTIES
Rubriek: Binnenland
Datum en tijd: 03-12-2004 10:06

Amsterdam, 3 december 2004

TONEELDEBUUT GEORGINA VERBAAN NAAST KITTY COURBOIS

IN DE BARONES

Kitty Courbois en Georgina Verbaan zijn vanaf april 2005 te zien in het speciaal voor Kitty Courbois geschreven toneelstuk De Barones. Auteur Ton Vorstenbosch (onder andere Wilhelmina: Je Maintaindrai) schreef dit komisch drama in opdracht van Joop van den Ende Theaterproducties. Georgina Verbaan beleeft hiermee haar toneeldebuut. Naast Georgina Verbaan en Kitty Courbois zijn Rick Nicolet (o.a. De Jantjes en Vrouwenvleugel), Hylke van Sprundel (o.a. De Revisor, Jozef in Egypte), Hugo Haenen (o.a. The Sound of Music, Wij Alexander) en Caról van Herwijnen (o.a. Hemelen) te zien in het stuk vol komische en beklemmende momenten. De regie is in handen van Anny van Hoof (o.a. Bloeddochters, Eden).

Kitty Courbois speelt de strijdbare, wat wereldvreemde barones van het vredige Laerhoven, waar de rust wreed wordt verstoord als een groepje fanatieke milieuactivisten het landgoed komt bezetten. Ze zijn vastberaden de barones een lesje te leren op het gebied van flora- en faunabeheer. De barones heeft op het sterfbed van haar vader beloofd het landgoed, dat al zes eeuwen in familiebezit is, kost wat kost te behouden. Ze verdedigt haar eigen grond en geen zee gaat haar daarbij te hoog.

Het is de tweede keer dat een stuk speciaal voor Kitty Courbois wordt geschreven. In 2003 schreef Richard Maxwell speciaal voor haar Barmhartige Samaritaan. Kitty Courbois debuteerde in 1960 bij de Nederlandse Comedie in Rhinoceros van Eugène Ionesco. In dat zelfde seizoen speelde ze in De Getatoueerde Roos, wat haar een nominatie opleverde voor Beste Vrouwelijke Bijrol. Elf jaar was ze actief bij de Nederlandse Comedie en wisselde ze theater af met film en televisie. Na de opheffing van dit gezelschap, speelde ze twee jaar bij Het Amsterdams Toneel, daarna volgde het gezelschap Baal. Ze speelde in Nekrassov (1979) en ontving hiervoor de Colombina. In 1987 stapte ze over naar Toneelgroep Amsterdam, waar ze schitterde in veel stukken, waaronder Medea (1989), Klaagliederen (1994), Rijgdraad (1995) en Angst en Ellende in het rijk van Kok (1999). Momenteel is Kitty Courbois niet meer verbonden aan Toneelgroep Amsterdam maar is zij als freelance actrice actief.

De Barones gaat op 3 oktober 2005 in première in De Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In april 2005 zullen een aantal try-outs worden gespeeld en vanaf september volgend jaar tourt de voorstelling door heel Nederland.

Noot voor de redactie/