Tiscali

NITAM en ACT bundelen krachten

Amsterdam, 3 december 2004 Tiscali, Wanadoo en Zon, sinds november 2002 verenigd in NITAM (Vereniging Nederlandse Internettoegang Aanbieders voor Marktwerking) en ACT (Associatie van Competitieve Telecomoperators) bundelen hun krachten en gaan samen verder onder de naam ACT. ACT is een samenwerkingsverband van BT Nederland, COLT, Enertel, MCI, Priority Telecom en Versatel en richt zich op het verbeteren van de voorwaarden voor concurrentie op het gebied van regelgeving. Ook bbned treedt gelijktijdig toe tot ACT.

NITAM was opgericht met als doel de knelpunten die zich voordoen in de liberalisering van de Nederlandse telecommunicatiemarkt uit de weg te ruimen en voldoende marktwerking op de Nederlandse telecommarkt te bewerkstelligen. Deze doelstelling is op veel punten nog niet gerealiseerd. Het samenvoegen van de twee organisaties onder de vlag van de ACT zal volgens beide organisaties zorgen voor meer slagkracht en gecoördineerd beleid.

ACT, versterkt met de nieuwe leden, zal zich richten op: · Regulering/marktanalyses OPTA: Om de breedbandpenetratie en ontwikkeling van telefonie in Nederland te versnellen, is het cruciaal dat er sprake is van een level playing field op de telecommarkt. De belangen van de eindgebruiker zijn gediend met een gezonde concurrentie in de telecomsector. De aanstaande marktanalyses van OPTA zullen doorslaggevend zijn voor de concurrentieverhoudingen op de breedband- en telefoniemarkt. Adequaat toezicht van OPTA en NMa moet misbruik van de machtspositie van de incumbent inperken.

· Het waarborgen van investeringen in de markt: Overheidsinitiatieven, met name gemeentelijke glasvezelnetwerken, brengen de investeringen van telecomoperators in gevaar als niet wordt voldaan aan de Europese regels voor staatssteun. De Nederlandse overheid en de Europese Commissie mogen hierover geen onzekerheid laten bestaan.

· Pricesqueeze retail/wholesale: De prijzen die KPN hanteert voor zijn wholesale producten bijvoorbeeld het ADSL-product dat in een agentuurovereenkomst met de onafhankelijke ISPs wordt doorverkocht - worden kunstmatig hoog gehouden terwijl de eindgebruikertarieven van KPN onvoorspelbaar zijn. Hierdoor komen de onafhankelijke ISPs in een pricesqueeze en kunnen zij onvoldoende marge genereren op hun product. De marktanalyses van OPTA moeten de randvoorwaarden scheppen die pricesqueezes op de verschillende markten moeten voorkomen. Als NITAM hebben we de bestaande knelpunten van de huidige marktsituatie goed onder de aandacht kunnen brengen van verschillende partijen. Er staat echter nog veel te gebeuren om deze knelpunten daadwerkelijk uit de weg te ruimen. In ACT verwachten wij meer draagvlak te krijgen om onze oorspronkelijke doelstelling voor een vrije Nederlandse telecommarkt te realiseren. Waar NITAM stopt gaan wij als leden van ACT verder , zegt Jean-Jacques de Pins, voorzitter van NITAM.

Wij zijn verheugd over de toetreding van bbned, Tiscali en Wanadoo tot ACT. Dit zal bijdragen aan de daadkracht van ACT. Dat is in de huidige marktsituatie van groot belang , aldus Feyo Sickinghe, secretaris van ACT.

Over NITAM
De NITAM is een initiatief van de belangrijkste onafhankelijke internet providers (Tiscali BV, Wanadoo Nederland BV en Zon Nederland NV) in Nederland die samen meer dan 30% marktaandeel in de gehele internetmarkt hebben. Deze ISPs hebben de NITAM opgericht omdat de huidige marktsituatie mankementen vertoont als het gaat om liberalisering. De leden van de NITAM willen dat de bestaande knelpunten die zich voordoen in de liberalisering van de Nederlandse telecommunicatiemarkt uit de weg worden geruimd om snel voldoende marktwerking te bewerkstelligen. Dit is noodzakelijk om een gezonde concurrentie op de internetmarkt in stand te houden en hiermee de belangen van de eindgebruiker te dienen.

Over ACT
ACT is een informeel samenwerkingsverband van alternatieve telecomoperators die met eigen infrastructuur telecom- en internetdiensten aanbieden aan de zakelijke en consumenten markt in Nederland. ACT richt zich op het verbeteren van de voorwaarden voor concurrentie op het gebied van regelgeving.