Vlaamse overheid

150.000 euro Vlaamse noodhulp voor Congolese ziekenhuizen

Vlaams minister van Ontwikkelingssamenwerking Geert Bourgeois trekt 150.000 euro uit voor noodhulp aan Nyankunde, in het Noordoosten van Congo. MEMISA (Medische Missie - Samenwerking) krijgt deze middelen toegewezen voor de uitbouw en bevoorrading van het centrale hospitaal en een twintigtal perifere gezondheidscentra.

De Ituri-streek in Noordoost-Congo is het afgelopen jaar zwaar getroffen door de hevige strijd tussen ethnische groepen. De morele en fysieke schade is er aanzienlijk. Het centrale ziekenhuis van Nyankunde viel ten prooi aan bijzonder destructieve acties, maar slaagde er in april van dit jaar in met beperkte middelen de werking te hervatten. Het vangt momenteel maandelijks 1500 patiënten op en behandelt vooral verminose, malaria en infecties aan de luchtwegen. Daarnaast wordt bijzondere bijstand verleend aan slachtoffers van seksueel geweld.

MEMISA wil met de Vlaamse steun zorgen voor een medische basisuitrusting voor het centrale ziekenhuis en de gezondheidscentra. Zo is de aankoop van chirurgisch materiaal, een operatie-, onderzoeks- en bevallingstafel, een operatielamp, microscopen, koelkasten en een medische bibliotheek gepland. De medicijnenvoorraad wordt aangevuld tot ze voldoet aan de lijst van essentiële medicijnen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Voor het voedingscentrum, dat ondervoede kinderen, (aids)wezen en patiënten zonder inkomen of sociale ondersteuning opvangt, worden basisproducten aangekocht zoals bonen, zout, suiker, maïs, palmolie en melkpoeder (voor zuigelingen). Al op 7 december worden de aangekochte middelen naar Nyankunde verscheept.

info : Ben Weyts, woordvoerder van
minister Bourgeois - tel. (02) 552 70 08 e-mail: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be