Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/20041203-103413-A

Aan de Voorzittervan de TweedeKamerderStaten-Generaal

Binnenhof4

Den Haag


- Directie Azië en Oceanië
Afdeling Zuid-Oost Azië en Oceanië
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag


Datum


- 3 december 2004

Behandeld


- Max Valstar


Kenmerk


- DAO/0962-04

Telefoon


- 070 - 348 7061


Blad


- 1/4

Fax


- 070 - 348 5323


Bijlage(n)


- - max.valstar@minbuza.nl


Betreft


- Beantwoording vragen vande ledenHuizinga-Heringa, Haverkamp, Koenders en Van der Staaij over de instelling van een Volkscongres in de Indonesische provincie Papoea

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door de ledenHuizinga-Heringa, Haverkamp, Koenders en Van der Staaij over de instelling van een Volkscongres in de Indonesische provincie Papoea. Deze vragen werden ingezonden op 12 november 2004 met kenmerk 2040503270.


- De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van de leden Huizinga-Heringa (ChristenUnie), Haverkamp (CDA), Koenders (PvdA) en Van der Staaij (SGP) over de instelling van een Volkscongres in de Indonesische provincie Papoea.

Vraag 1

Heeft u kennisgenomen van het bericht dat de Indonesische president Yudhoyono de onmiddellijke instelling van een Papua Volkscongres heeft verordend? 1) Wat is hierop uw reactie?

Antwoord

Ja. De instelling van een Papoea Volkscongres (MRP) is bepaald in de Speciale Autonomiewet voor Papoea, die reeds in januari 2002 in werking is getreden. Omdat tot op heden de instelling van dit nieuwe orgaan uitbleef, heeft de Nederlandse regering hier diverse malen bij de Indonesische regering op aangedrongen, meest recent tijdens het bezoek van de ministeriële EU troika in oktober 2004. De MRP is een zeer belangrijk onderdeel voor de effectieve implementatie van de Speciale Autonomiewet. De Nederlandse regering verwelkomt dan ook de toezegging van de nieuwe president dat zo snel mogelijk zal worden overgegaan tot het instellen van de MRP.

Vraag 2

Is bij u bekend welke procedurele stappen nu zullen volgen op weg naar de instelling van het Volkscongres? Zo ja, wat zijn deze?

Antwoord

Momenteel bekijken het Indonesische Ministerie van Binnenlandse Zaken en vertegenwoordigers van het Coördinerende Ministerie van Politieke en Veiligheidszaken de ontwerpregeling voor de instelling van de MRP. Er is eveneens een team van prominente Papoea's in Jakarta om met vertegenwoordigers van de betrokken Ministeries en kabinetsleden te spreken. Er liggen twee versies van een ontwerpregeling op tafel. Een versie van het provinciale Papoea bestuur en één van het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De eerste baseert zich op de artikelen in de Speciale Autonomie wet die de MRP onder andere een rol geeft bij het beschermen van traditionele rechten van de inheemse groep Papoea's in bijvoorbeeld lokale wetgeving. Hiervoor wordt een vertegenwoordiging van de diverse adatgroepen in Papoea, die gaan over de tradities en het gewoonterecht van de Papoea's,

in het nieuwe orgaan opgenomen.

In het voorstel dat later door het Ministerie van Binnenlandse Zaken is opgesteld zou het nieuwe orgaan meer een 'culturele vertegenwoordiging' worden. Na onder andere kritiek uit de Papoeagemeenschap heeft het Ministerie van Binnenlandse Zaken aangekondigd het laatste voorstel opnieuw te bekijken. De besprekingen over de inhoud van de regeling zijn nu nog in volle gang en het is onduidelijk wat hieruit zal komen. Nadat de regeling is afgerond zal deze voor tekening voorgelegd worden aan de president. Na ondertekening zullen de provinciale autoriteiten in Papoea daar uitvoering aan moeten geven.

Vraag 3

Is de variant van een Volkscongres als 'culturele vertegenwoordiging' aan de orde geweest in uw gesprekken als voorzitter van de EU-trojka met president Yudhoyono?

Vraag 4

Ziet u de instelling van een Volkscongres als 'culturele vertegenwoordiging' als een belangrijke stap op weg naar een Volkscongres met op termijn politieke bevoegdheden? Is een Volkscongres met politieke bevoegdheden volgens u in overeenstemming met het EU-standpunt inzake de uitvoering van de Speciale Autonomiewet? Zo ja, welke stappen bent u bereid te zetten om te bevorderen dat het congres zodanige bevoegdheden krijgt?

Antwoord

Tijdens mijn gesprek met President Yudhoyono op 28 oktober 2004 heb ik het onderwerp Papoea opgebracht, evenals het belang van het instellen van de MRP zoals is voorzien in de Speciale Autonomiewet. De specifieke invulling van dit nieuwe orgaan is niet aan de orde gekomen in het gesprek met de President. Zoals ik echter ook in gesprekken met de Indonesische Minister van Buitenlandse Zaken Hassan Wirajuda heb benadrukt, hechten Nederland en de EU aan de oprichting van een MRP in lijn met de artikelen in de Speciale Autonomiewet. Dit standpunt en de noodzaak voor verdere effectieve implementatie van de wet zullen blijvend onder de aandacht worden gebracht van de autoriteiten.


1) Jakarta Post, 5 november jl.