persbericht
3 december 2004

Onderzoek vastgoed toont top 5 van Europese landen voor diversificatie spaartegoeden Nederlandse pensioenfondsen

Volgens het meest recente onderzoek door Scottish Widows Investment Partnership (SWIP) van de Europese markt in kantoren, winkels en magazijnen met een totale waarde van E 4700 miljard, moeten Nederlandse investeerders zich in de komende vier jaar richten op Frankrijk, Nederland, Spanje, België en Finland.

SWIP, een van de grootste Europese vermogensbeheerders, is van mening dat Parijs een van de meest aantrekkelijke steden in Europa is geworden voor Nederlandse investeerders die naar winst en waardestijging streven. Frankrijk heeft een van de grootste economieën en onroerendgoedmarkten op het Europese vasteland en heeft momenteel goede groeivooruitzichten vanwege een verbeterend economisch profiel en gunstige onroerendgoedprijzen in vergelijking met andere Europese landen.

De winkel- en magazijnsector in en rond Parijs biedt solide kansen voor pensioenfondsen op de korte tot middellange termijn. Langere termijngroei is te verwachten van de winkelsector in Spanje en een potentieel herstel van de kantoormarkt in Amsterdam.

In termen van regionale spreiding raadt SWIP Europese investeerders in onroerend goed aan om hun positie in Frankrijk te 'overwegen' en hun positie in Duitsland te 'onderwegen'. Met betrekking tot sectoren, adviseert SWIP een overweging in winkels en magazijnen en een onderweging in kantoren. Op de langere termijn moet volgens SWIP ook gekeken worden naar de opkomende markten in Centraal-Europa en Finland.

SWIP verwacht sterke groei in de winkelsector in Helsinki dankzij het algemene herstel van de Finse economie. Een aanhoudende sterke vraag naar magazijnen wordt ook verwacht in de regio Vantaa. De corridor Helsinki-Sint Petersburg-Moskou wordt ook steeds belangrijker naarmate Europa zich uitbreidt en Vantaa blijft een belangrijke 'hub' voor de luchtvracht. Gezien de diversiteit die Europees commercieel onroerend goed biedt, is SWIP van mening dat het groeipotentieel binnen de Nederlandse pensioenfondsen goed is. Alhoewel 28% van het vermogen van Europese pensioenfondsen buiten eigen land wordt belegd, bedragen de investeringen in internationaal onroerend goed niet meer dan 2% van het vermogen.

Ian Hally, hoofd van Property Research bij SWIP, stelt: "Beleggers moeten streven naar een evenwichtige beleggingsportefeuille in Europa en daarnaast ook in opkomende sectoren investeren. Hoge rendementen worden bijvoorbeeld verwacht in de Finse en Spaanse magazijnmarkten voor retail. Dit is een opkomende sector binnen de Europese onroerendgoedmarkt, die voor interessante beleggingsmogelijkheden zou kunnen zorgen.

"De vooruitzichten voor 2005 voor grensoverschrijdende investeringen in Europees onroerend goed bieden in potentie robuuste rendementen en meer diversificatie. Beleggers zullen echter voorzichtig moeten omspringen met de manier waarop ze de markt zullen betreden en ze zullen zorgvuldig moeten overwegen of ze voor een directe of indirecte investeringsbenadering zullen kiezen of voor een Europees fonds."

Het meest recente onderzoek van SWIP betekent een verdere stimulans voor de onroerendgoedmarkt in Europa, die toch al optimistisch kon worden genoemd na een periode van tien jaar met rendementen die veel beter waren dan van de leidende aandelen- en obligatiemarkten in Europa.


-Einde-

Edinburgh One, Morrison Street, Edinburgh, EH3 8BE United Kingdom Telephone/Press Office +44 (0) 131 655 8282 Facsimile +44 (0) 131 655 2721

Voor meer informatie:

Frits Hendrikx
Citigate First Financial Tel: +31 (0) 20 575 4010 Frits.hendrikx@citigateff.nl

Beth Cameron of Susan Bell
Media Relations Tel: +44(0)131 655 8282
Scottish Widows Investment Partnership beth.cameron@swipartnership.co.uk