Politie Groningen

Persberichten vrijdag 3 december 2004

provincie Groningen, 03-12-2004 -

Groningen: snelheidscontroles
De politie heeft donderdag op twee locaties een snelheidscontrole gehouden.
Rigaweg: donderdagochtend, aantal geregistreerde voertuigen: 713, aantal overtredingen: 33, hoogst gemeten snelheid: 72 km/uur, maximum toegestane snelheid: 50 km/uur.
Friesestraatweg: donderdagmiddag, aantal geregistreerde voertuigen: 1270, aantal overtredingen: 25, hoogst gemeten snelheid: onbekend, maximum toegestane snelheid: 70 km/uur.

Groningen: jongens met vuurwerk aangehouden
De politie heeft maandagochtend in de Molukkenstraat vier jongens in de leeftijd van 14 en 15, allen uit Groningen, aangehouden voor het afsteken van vuurwerk. Politieagenten zagen de vier knapen vuurwerk afsteken in het park. Het viertal werd door de agenten aangesproken en moesten zij hun vuurwerk inleveren. De jongens werden meegenomen naar het politiebureau. Na verhoor mochten zij het politiebureau verlaten. De politie maakt proces-verbaal op.

Groningen: winkeldief achterhaald en aangehouden
In de Jozef Israelstraat heeft de politie donderdagmiddag een 23-jarige man uit Groningen aangehouden voor winkeldiefstal. De verdachte had uit een elektronicazaak aan de Westerhaven een koffiezetapparaat weggenomen. De diefstal werd gezien door een personeelslid, die de achtervolging inzette. De verdachte bleek sneller, maar bood een 42-jarige automobilist uit Bedum zijn hulp aan. In de auto werd de achtervolging voortgezet. De Stadjer bleek zich in een portiek aan de Jozef Israelstraat te hebben verstopt. Zijn schuilplaats werd ontdekt, waarna de winkeldief kon worden overmeesterd. Hij werd overgedragen aan de politie. Het koffiezetapparaat werd door de medewerker van de elektronicazaak meegenomen. Op het politiebureau werd de man gehoord. Hij kreeg een dagvaarding en werd daarna in vrijheid gesteld. De politie maakt proces-verbaal op.

Haren: bromfietser gewond na verkeersongeval
Een 22-jarige man uit Zuidlaren is donderdagmiddag op de kruising Dr. Ebelsweg en Rijksstraatweg gewond geraakt bij een verkeersongeval. Aan de Drent, die op een bromfiets reed, werd geen voorrang verleend door een 27-jarige automobilist uit Zwolle. De man kwam ten val en kneusde zijn been. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt.

Groningen: gekantelde vrachtauto had technisch defect
De vrachtauto, die donderdagmiddag op de snelweg A7 was gekanteld, bleek een technisch defect te hebben. Uit technisch onderzoek is vastgesteld dat aan de achterzijde een bout was afgebroken, waardoor de draaibare as aan één zijde losbrak en dubbel sloeg. Hierdoor kon de chauffeur zijn voertuig niet meer corrigeren en belandde het voertuig op zijn kant. De politie heeft van het ongeval een rapportage gemaakt. De A7 werd afgesloten en moest het verkeer via de afslag Westerbroek / Euvelgunne worden omgeleid. Door de omleiding ontstond uiteindelijk een file van ongeveer 10 kilometer. De snelweg werd omstreeks 21.15 uur vrijgegeven.

Groningen: verlichtings- en alcoholcontrole
De politie heeft donderdagavond op de Paterswoldseweg een gecombineerde alcohol- en verlichtingscontrole gehouden. In totaal werden 200 blaasproeven van verkeersdeelnemers afgenomen. Een 38-jarige automobilist uit Groningen bleek na een blaastest alcohol te hebben gedronken. Op het politiebureau werd via de ademanalysetest geconstateerd dat hij 365 Ug/l in zijn adem had, hetgeen gelijk staat aan 0,8 promille. De verdachte mocht na verhoor het politiebureau verlaten. Ten slotte kregen 53 verkeersdeelnemers een bekeuring, omdat zij geen verlichting voerden.

Groningen: automobilist gewond na botsing
Een 39-jarige man uit Bedum is donderdagavond bij een verkeersongeval op de kruising Van Ketwich Verschuurlaan met de Vestdijklaan gewond geraakt. Aan de Bedumer werd door een 25-jarige automobilist uit Groningen geen voorrang verleend. Door de botsing raakt de 39-jarige met zijn auto in een slip en botste hij met zijn achterkant tegen een lantaarnpaal op de middenberm van de rijbaan. Door de aanrijding was de auto van het slachtoffer zodanig beschadigd dat hij niet uit zijn auto kon komen. Door het personeel van de brandweer werd het dak van de auto geknipt en kon de Bedumer uit zijn benarde positie worden bevrijd. Hij werd met verwondingen aan het gezicht naar het ziekenhuis gebracht. Beide betrokken personenautos werden zwaar beschadigd afgesleept. De politie heeft een rapportage van het ongeval gemaakt.

Groningen: man aangehouden na aanranding
De politie heeft donderdagnacht in de Poelestraat een 26-jarige man aangehouden voor aanranding. De politie werd bij een horecagelegenheid aangesproken door twee vrouwen van 21 en 23 jaar, beiden uit Groningen. Beiden verklaarden dat zij in de horecagelegenheid door een onbekende man onzedelijk waren betast. De verdachte werd door de vrouwen aangewezen als de dader. De 26-jarige werd door de politie ingerekend en ingesloten. Hij bleek behoorlijk onder invloed van alcohol te verkeren. De politie stelt een onderzoek in. De verdachte zal vandaag worden gehoord. Beide vrouwen hebben inmiddels aangifte gedaan.

Hoogezand: man pleegt vernielingen
De politie heeft donderdagavond aan Pallas in Hoogezand een 22-jarige man uit Hoogezand aangehouden. De man ging na een ruzie met zijn vriendin (27) volledig door het lint. Zijn woede koelde hij op de auto van een 42-jarige man uit Winschoten, die de vriendin te hulp was gekomen. De verdachte sloeg ruiten van de auto kapot en stak een aantal banden lek. Hij werd door de politie voor zijn eigen woning aangetroffen. De man was nog in het bezit van een mes. Dat is door de politie in beslag genomen. Ook van de (eigen) woning aan de Pallas vernielde de verdachte een ruit. Hij is meegenomen naar het bureau en ingesloten voor nader onderzoek.

Stadskanaal: pepperspray brengt dronken man tot bedaren Een 32-jarige man uit Veendam is donderdagavond aangehouden in de Hoofdstraat in Stadskanaal. De man lag roerloos midden op straat. Hij bleek bij de komst van de politie niet aanspreekbaar te zijn. Er werd een ambulance gewaarschuwd en tijdens de behandeling door ambulancepersoneel kwam de man weer enigszins bij. Toen bleek ook dat hij onder invloed van alcohol verkeerde. De man begon tijdens de behandeling wild om zich heen te slaan en te schoppen en kon pas na gebruik van pepperspray tot bedaren worden gebracht. De verdachte is meegenomen naar het bureau en na verhoor met een bekeuring voor openbare dronkenschap heengezonden.

Veendam: man aangehouden in winkel
In een supermarkt in de Veenlustpassage in Veendam heeft de politie donderdagavond een 27-jarige man uit Muntendam aangehouden. De man heeft een verbod om in de winkel te komen maar negeerde dat. Hij verkeerde onder invloed van alcohol en is meegenomen naar het bureau. De man is ter ontnuchtering ingesloten. Hij krijgt proces-verbaal voor huisvredebreuk.

Winschoten: jongen met vuurwerk
In de Zeeheldenstraat in Winschoten heeft de politie donderdagavond een 14-jarige jongen uit Heiligerlee aangehouden. Politiemensen betrapten de knaap toen hij een strijker in een in aanbouw zijn pand gooide. De jongen werd aangehouden en bleek in het bezit te zijn van 206 strijkers. Die zijn door de politie in beslag genomen. De verdachte is meegenomen naar het bureau en na verhoor met een HALT-verwijzing heengezonden.

Kolham: snelheidscontrole
Hoofdweg
Limiet: 50 km per uur, gecontroleerd: 370 voertuigen, aantal overtredingen: 56, hoogst gemeten snelheid: 78 km.

Hoogezand: man aangehouden voor bedreiging
De politie heeft donderdagmiddag in een bank aan Gorecht-Oost in Hoogezand een 41-jarige man uit Foxhol aangehouden. De man was bij de bank om geld van zijn rekening te halen. Toen hij te horen kreeg dat er nagenoeg geen geld meer op de rekening stond werd hij kwaad en bedreigde een bankmedewerker (49). De verdachte is door de gewaarschuwde politie meegenomen en na verhoor heengezonden. Hem is een lokaalverbod voor de bank opgelegd.

Blijham: bromfietsster gewond
Bij een verkeersongeval aan het Oosteinde in Bellingwolde is donderdagmorgen een 16-jarige bromfietsster uit Bellingwolde gewond geraakt. Het slachtoffer kreeg op de kruising met de Voorwoldweg geen voorrang van een auto, bestuurd door een 70-jarige man eveneens uit Bellingwolde. De bromfietsster kwam te vallen en liep meerder schaafwonden op. Ze is voor behandeling naar een ziekenhuis gebracht.

Stedum: auto tegen boom
Een 22-jarige automobilist uit Delfzijl verloor donderdagnacht aan de Delleweg in Stedum door onbekende oorzaak de controle over zijn auto. Daardoor miste hij een bocht en botste tegen een boom. De bestuurder raakte niet gewond, maar bleek bij de komst van de politie wel onder invloed van alcohol te verkeren. Hij is meegenomen naar het bureau waar bij de ademanalyse 0.63 promille alcohol werd gemeten. Tegen de bestuurder is proces-verbaal opgemaakt. Hij is na verhoor heengezonden. Zijn auto is door een berger weggesleept.

Tolbert: twee verdachten rijden onder invloed bij ongeval De politie heeft donderdagavond bij een verkeersongeval aan De Holm in Tolbert een 42-jarige vrouw uit Kornhorn en een 36-jarige man uit Leek aangehouden. De laatste bestuurde een auto en kwam in botsing met een hem inhalende auto, bestuurd door een 20-jarige man uit Groningen. Direct na de aanrijding ontstond ruzie tussen beide bestuurders. De vrouw uit Kornhorn reed als passagier mee in de auto van de Leekster. Daarin zat ook nog een andere man. Omdat die zich ook met de ruzie wilde bemoeien besloot de vrouw weg te rijden. Enkele ogenblikken later reed ze echter terug naar de plaats van het ongeval om de zaak af te handelen. Politiemensen die inmiddels ter plaatse waren constateerden dat de man uit Leek onder invloed van alcohol verkeerde. Toen de vrouw weer op de plek van de aanrijding was teruggekeerd bleek ook zij gedronken te hebben en werd eveneens aangehouden. Beide verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau. Daar werden beiden aan de ademanalyse onderworpen. Bij de man werd 1.07 promille vastgesteld; bij de vrouw 1.17. Beide verdachten zijn na verhoor heengezonden, allebei met een proces-verbaal voor rijden onder invloed. Ze kregen rijverboden opgelegd van 4½ respectievelijk 5 uur.