ABN AMRO

Amsterdam, 3 december 2005

Economen ABN AMRO:
Stijgende werkloosheid en lagere huizenprijzen ondanks licht economisch herstel in 2005

De Nederlandse economie laat in 2005 een lichte groei zien. Toch wordt het een moeizaam jaar aldus de de economen van ABN AMRO. De werkloosheid stijgt, consumptie blijft achter en de huizenprijzen dalen. De wijzigingen in de sociale zekerheid zijn nog onduidelijk. Belangrijke beslissingen over het prepensioen zijn door de overheid doorgeschoven naar de sociale partners.

Het blijft kwakkelen met de binnenlandse bestedingen. Zowel de consumptie als de investeringen nemen volgend jaar nauwelijks toe. Als gevolg van het geringe vertrouwen onder producenten en consumenten houden zij net als dit jaar de hand op de knip en wordt er flink gespaard. Eind oktober stond er niet voor niets een recordbedrag van EUR 180 miljard op de spaarrekeningen, gemiddeld ruim EUR 25.000 per gezin. Als gevolg van de matige binnenlandse vraag wordt 2005 weer een moeilijk jaar voor bedrijven die voornamelijk gericht zijn op het binnenland, zoals de detailhandel, de horeca en de persoonlijke dienstverlening. In tegenstelling tot de binnenlandse vraag zal de uitvoer het wel weer goed doen, dit ondanks een kleine terugval van de wereldhandel. Economen van ABN AMRO voorspellen voor de totale Nederlandse economie een groei van 1,75%. Dit is echter onvoldoende om de stijging van de werkloosheid tot stilstand te brengen. Eind 2005 zal de werkloosheid naar verwachting zijn opgelopen tot 7,5% van de beroepsbevolking, een toename van het aantal werkzoekenden met bijna 100.000 ten opzichte van het huidige aantal.

De economen verwachten dat de huizenprijzen met 1 à 2% zullen dalen onder invloed van een ruimer aanbod en een aarzelende vraag. Het aantal bestaande huizen in de aanbieding bij makelaars is de afgelopen maanden flink gestegen en het dieptepunt in opgeleverde nieuwbouwhuizen is voorbij. Huizenkopers hebben te lijden onder een dalende koopkracht en een verdere stijging van de werkloosheid. Relatief duurdere woningen zullen meer in prijs dalen dan het goedkopere segment, als gevolg van de stokkende doorstroming. Als gevolg van de economische onzekerheid gaan mensen minder snel op zoek naar een duurder huis. Bovendien is verhuizen minder aantrekkelijk geworden nu de overwaarde moet worden meegenomen in de financiering van het nieuwe huis.

Het is nog niet duidelijk wat er in de sociale zekerheid komend jaar zal veranderen. Grote wijzigingen in de zorg en in de WAO staan pas gepland voor 2006, maar op het gebied van het vroegtijdig pensioen moeten belangrijke beslissingen worden genomen. Het kabinet heeft besloten om het prepensioen af te schaffen, maar tegelijkertijd wordt sociale partners de mogelijkheid geboden om dit te repareren via een hoger ouderdomspensioen. Economen van ABN AMRO verwachten dat van deze reparatiemogelijkheid veelvuldig gebruik zal worden gemaakt, vooral ook omdat de individuele levensloopregeling in zijn huidige opzet niet erg aantrekkelijk is.

Het is dan ook de vraag of de kabinetsplannen uiteindelijk zullen leiden tot het doel van een hogere arbeidsparticipatie en productiviteit. De integratie van de levensloop met de spaarloonregeling waardoor de regeling aantrekkelijker zou worden, is hierbij een gemiste kans. Overigens twijfelen de economen eraan of de ingangsdatum voor de levensloopregeling van 1 januari 2006 haalbaar is voor pensioenfondsen.

Perscontacten: 020 6288900