Gemeente Amsterdam

Heropening Miniatuur Museum
3 december 2004 - Ingrid Breed
Burgemeester Job Cohen heropent vrijdag 3 december het Miniatuur Museum voor Hedendaagse Kunst in een nieuw onderkomen, het kantoor van Fortis Bank aan de Singel.

Uitgangpunt van het Miniatuur Museum is een kunstwerk van maximaal 10x10x10 cm. In de collectie zijn vele moderne kunststromingen vertegenwoordigd, van Cobra tot Postmodernisme, van Fluxus tot Graffitti, van Franse Figuratie tot Limburgse Amsterdammers. De miniatuur kunstwerken zijn eigendom van het museum en zijn niet te koop.

Verkoop minicatalogus

Het Miniatuur Museum werd in 1991 opgericht door Ria en Lex Daniels en heeft meer dan 12 jaar in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam gestaan. In deze periode heeft het museum meer dan 1 miljoen enthousiaste bezoekers getrokken.
Doelstelling is van het museum is om door de verkoop van de (mini) catalogus geld bijeen te brengen voor de Stichting Kindergeneeskundig Kankeronderzoek (SKK) en tot nu toe heeft de verkoop een aanzienlijk bedrag opgeleverd. Met hetzelfde idee wordt volgend jaar de tweede vernieuwde catalogus uitgebracht.
Inmiddels is de collectie van het museum spectaculair gegroeid. Het Miniatuur Museum bezit op dit moment meer dan 1700 kunstwerken van ongeveer 670 kunstenaars uit 70 landen.

Geopend voor publiek

Vanaf 20 december is het Miniatuur Museum voor het publiek geopend op de nieuwe locatie. Op werkdagen, tijdens kantooruren van Fortis Bank kan een groot gedeelte van de kunstwerken aldaar worden bezichtigd.

Collectie

Enkele voorbeelden van nieuwe aanwinsten van buitenlandse kunstenaars zijn werken van: John Chamberlain, Danien Hirst, Jonathan Lasker, Edward Kienholz, Sam Francis, Dennis Oppenheim, George Baselitz, Roy Lichtenstein, Daniel Spoerri, Robert Mangold, Sandro Chia, A.R. Penck, Andres Serrano, Peter Beard, Annie Leibovitz, Panamarenko, Donald Beachler, Louise Bourgeois, Araki, Imi Knoebel, en vele anderen. Van Nederlandse bodem herbergt het museum werk van o.a.: Karel Appel, Wim T. Schippers, Jeroen Henneman, Rob Scholte, Co Westerik, Pat Andrea, Sjoerd Buisman, Inez van Lamsweerde, Micha Klein, Erwin Olaf en Atelier van Lieshout.

© Gemeente Amsterdam