Gemeente Utrecht

140.000 US$ voor ontwikkelingsproject in León Nicaragua

In Utrechts zusterstad León (Nicaragua) start begin 2005 een nieuw ontwikkelingsproject gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden, gebruik van zonne-energie, ecologisch beheer en duurzaamheid. Dit project is het initiatief van de Utrechtse milieupunten (Oost, Noordoost, Overvecht en Zuid), de gemeente Utrecht en het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua. Deze instellingen stellen samen een bedrag van ruim US$ 140.000 beschikbaar. Het project richt zich op de gemeenschap Los Barzones.

Los Barzones is een gemeenschap op het platteland van León, die in 1998 zwaar werd getroffen door orkaan Mitch. De leefomstandigheden zijn slecht. Een aantal huizen overstroomt regelmatig. Drinkwater is niet gezuiverd en moet door vrouwen met emmers, op een eind lopen van het dorp, worden gehaald. De bewoners hebben geen aansluiting op het elektriciteitsnet en sprokkelen hout voor brandstof in het nabijgelegen bos. Dit leidt tot ontbossing in het gebied en erosie van de vruchtbare grond.

In León is de organisatie Funproteca actief betrokken bij de promotie en introductie van zonne-energieprojecten. Zij voerde al eerder het zonne-energieproject in Clarisa Cárdenas uit. Funproteca heeft, mede namens de milieupunten, bij de stedenband Utrecht - León een voorstel voor vijf projecten in Los Barzones ingediend:


1. Herbouwen van 20 woningen op een veilige plek. Aanleggen van sanitaire voorzieningen en zonnepanelen voor verlichting bij de woningen.


2.Verbeteren van de drinkwaterkwaliteit door een nieuwe drinkwaterput te slaan, het water op te pompen en te laten distribueren op zonne-energie.


3. Scholing en training van bewoners voor ecologisch beheer van de bodem, het water en de vegetatie.
4. Ondersteuning van de administratiecapaciteit en zelfredzaamheid van de bewoners.
5. Uitvoering van een leerprogramma over Duurzame Energie

De Utrechtse milieupunten werken, samen met bewoners en met andere partijen, aan het verbeteren van de leefomgeving in de Utrechtse wijken. Bewoners informeren over de mogelijkheden van zonne-energie en duurzame ontwikkeling hoort tot hun werkzaamheden. De milieupunten vinden dat ook zonne-energie in Nicaragua grote voordelen biedt.

Zonne-energie is een schone en duurzame manier om bewoners een aantal basisvoorzieningen, zoals elektriciteit en drinkwater, aan te bieden. In 2002 is het zonne-energieproject in Clarisa Cárdenas, op het platteland van León, afgerond. De bewoners gebruiken zonne-energie om drinkwater op te pompen, de verlichting in hun huis te laten branden en medicijnen koel te bewaren. Door het succes van dit zonne-energieproject vroegen bewoners van de naburige gemeenschap Los Barzones een soortgelijk project in hun gemeenschap uit te voeren. De Utrechtse milieupunten waardeerden de zonne-energieprojecten in Clarisa Cárdenas en willen graag een bijdrage leveren aan een nieuw zonne-energieproject in Los Barzones.

De gezamenlijke milieupunten stellen een bedrag van ¬ 30.000 beschikbaar voor de uitvoering van dit project. Via een subsidieregeling van het Landelijk Beraad Stedenbanden Nederland Nicaragua voor 'kleine plaatselijke activiteiten' is hieraan nog eens ¬ 50.000 toegevoegd. Tenslotte heeft de gemeente Utrecht ¬ 30.000 beschikbaar gesteld. Totaal is dus ¬ 110.000 voor de projecten in Los Barzones beschikbaar. Dankzij een 'gunstige' dollarkoers heeft dit uiteindelijk US$ 141.884,87 voor het project opgeleverd.

De projecten gaan begin 2005 van start. Binnen één jaar, afhankelijk van de weersomstandigheden, moet de uitvoering van de projecten zijn afgerond.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marius van Dongen, telefoon 030 286 10 30.