Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie


---

03-12-2004 http://www.eu2004.nl/
Economische en Financiële Zaken | Persberichten


---

Belastingzaken en richtlijnen financiële markten beheersen Ecofin-agenda december

Drie richtlijnen op het gebied van financiële markten en een aantal fiscale richtlijnen zijn de belangrijkste onderwerpen op de Ecofin-agenda. De Ecofin vindt plaats op 7 december. Er vindt een Eurogroep-vergadering plaats op de avond van 6 december.

In lijn met het werkprogramma en de doelstellingen om het Financial Services Action Plan (FSAP) af te ronden en terrorismefinanciering te beteugelen, heeft het Nederlandse voorzitterschap drie richtlijnen op het gebied van financiële markten geagendeerd met de bedoeling een politiek akkoord te bereiken. De richtlijnen behoren tot de belangrijkste wetgevingselementen in het FSAP en hebben betrekking op kapitaalvereisten, accountancy en de bestrijding van witwassen.

De kapitaalvereistenrichtlijn definieert kapitaalvereisten voor banken en effecteninstellingen, gebaseerd op het daarover bereikte akkoord in het zogenaamde Basel-comité. In de ontwerprichtlijn zullen de kapitaalvereisten meer risico-gebaseerd zijn dan in het huidige stelsel.

De 8e Vennootschapsrichtlijn behelst de registratie van en het toezicht op internationaal opererende accountantsorganisaties.

De 3e Witwasrichtlijn wordt ook besproken. De richtlijn omvat de laatste versie van de 40 aanbevelingen van de Financial Action Task Force on money laundering (FATF). De herziene aanbevelingen zorgen ervoor dat financiële instellingen melding maken van transacties die mogelijk verband houden met terrorismefinanciering, in aanvulling op de bestaande meldingen bij drugs-gerelateerde transacties.

De Ecofin bepreekt ook een voortgangsrapportage van de Commissie op het gebied van verlaagde BTW-tarieven. Luxemburg als eerstvolgende voorzitter en het Verenigd Koninkrijk als voorzitter daarna zal gevraagd worden een werkplan op te stellen voor de verdere bespreking van de kwestie.

Ook zal gesproken worden over alcoholaccijnzen. Na een presentatie van de Commissie zal een oriënterend debat plaatsvinden. Verder zal de Ecofin waarschijnlijk een richtlijn over fusies aanvaarden. De richtlijn stelt regels ten aanzien van fiscale zaken bij fusies tussen bedrijven binnen de EU.

De ministers zullen ook verder discussiëren over de 'bouwstenen' die opgesteld zijn door het Nederlandse voorzitterschap om het besluitvormingsproces voor de Financiële Perspectieven 2007-2013. Deze bespreking vindt plaats aan de hand van een paper over budgettaire 'bouwstenen'. De bouwstenen omvatten, per uitgavencategorie, verschillende combinaties van beleidsvoorkeuren en bijbehorende begrotingsmiddelen. De discussie zal vooral gaan over de budgettaire aspecten van de meerjarenbegroting.

Overige onderwerpen op de agenda zijn onder andere administratieve lasten, een (mogelijke) discussie over Griekse statistische informatie, de EU-strategie in de bestrijding van terrorisme en de tweejaarlijkse convergentierapporten over landen die de euro (nog) niet hebben ingevoerd.

http://www.eu2004.nl/20041203-105531-A