Vereniging Milieudefensie


Wandeling door bedreigd polderlandschap

Einde grondkraakactie bedrijventerrein Moerdijk

Amsterdam, 3 december 2004 -- Milieudefensie beëindigt vanmiddag vroegtijdig haar succesvolle grondkraakactie op bedrijventerrein Moerdijk. Aanvankelijk zou de milieuorganisatie maandagochtend 6 december vanaf Moerdijk naar Den Haag reizen om daar de oproep om de plannen voor Moerdijkse Hoek én alle andere overbodige bedrijventerreinen uit de Nota Ruimte te schrappen aan de Tweede-Kamerleden te overhandigen. Het debat over deze nota is door het overlijden van Prins Bernhard voor onbepaalde tijd uitgesteld. Milieudefensie verlaat daarom vanmiddag al, na afloop van de wandeling door het bedreigde polderlandschap, het gekraakte terrein.

De wandeling door het bedreigde polderlandschap is de laatste activiteit van de themaweek 'Nut en Noodzaak Moerdijkse Hoek'. Tijdens deze week werd middels debatten, masterclasses en werkbezoeken de waanzin van het huidige beleid zichtbaar gemaakt. Minister Dekker wil dat de komende vijftien jaar 33.000 hectare (bruto) nieuwe bedrijventerreinen worden aangelegd, terwijl eenderde van de bestaande bedrijventerreinen er verwaarloosd en deels verlaten bijligt. Milieudefensie roept de Tweede Kamer op om alle overbodige bedrijventerreinen uit de Nota Ruimte te schrappen. Om te voorkomen dat nog meer van de schaarse rust en het Nederlandse landschap verdwijnt.

Wat: Beëindiging grondkraakactie op bedrijventerrein Moerdijk na wandeling door bedreigd polderlandschap Wie: Actievoerders van Milieudefensie en lokale deskundigen Wanneer: Vrijdag 3 december 2004, afsluiting v.a. 16 u. Start wandeling om 14 u. Waar: Chemieweg 25, Moerdijk. Wandeling: Hotel Restaurant De Gouden Leeuw, Moerdijkseweg 1, Zevenbergschen Hoek.

Dertig activisten van Milieudefensie kraakten op 30 november een braakliggend bedrijventerrein van Shell op Moerdijk. Met deze actie wilde de milieuorganisatie laten zien dat op dit grootschalige bedrijventerrein al dertig jaar 300 hectare (netto) grond braak ligt, een kwart van de totale oppervlakte. Het grootste deel van de braakliggende grond, 170 hectare, is in bezit van Shell.

Milieudefensie vindt het verspilling van ruimte en landschap dat de provincie Noord-Brabant en de regering vlakbij een nieuw bedrijventerrein van 600 hectare (Moerdijkse Hoek of Moerdijk 2) wil aanleggen. Bovendien blijkt uit het onderzoek Nut en Noodzaak van Moerdijkse Hoek van Erik Louw (TU-Delft) en Han Olden (STOGO) in opdracht van Milieudefensie, dat aanleg van Moerdijkse Hoek overbodig is. Aanleg zal slechts leiden tot leegstand en verloedering van andere bedrijventerreinen in West-Brabant.