Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


PERSBERICHT

Besluiten uit de wekelijkse vergadering van het Dagelijks Bestuur

Contract met de Samenleving tussen ouders en schooldirecteuren

Basisschool Joop Westerweel bespreekt met de vier andere openbare basisscholen in De Baarsjes hoe zij contract met de ouders kunnen sluiten over het onderwijs van hun kinderen. De ouders van de Joop Westerweelschool beloven schooldirecteur Dick Haanraadts dat zij ouderavonden bijwonen, de verzuimregels in acht nemen en ervoor zorgen dat hun kinderen op tijd naar school gaan. Tegenprestatie van de school is onder meer dat de leerlingen na de basisschool nog twee jaar gevolgd worden. Bovendien krijgen de ouders de faciliteiten van de Brede School, met een ouderkamer waar ze lessen taal en opvoedkunde krijgen, een voorschool voor hun peuters en kleuters die aansluit op de basisschool, overblijfmogelijkheden en naschoolse opvang. De Westerweelschool heeft ervaring met zo'n contract. Nu het aansluit op het Contract met de samenleving, dat het stadsdeel en twee moskeeën zijn aangegaan na de moord op Van Gogh, maakt de Westerweelschool de contractopzet toegankelijk voor andere scholen.

Nadere informatie: Joke Padmos, 06-20541756

Westerweelschool aan het Balboaplein krijgt speeltoestellen voor peuters

De Westerweelschool krijgt 25.000 euro voor speeltoestellen. Het nieuwe schoolgebouw is geopend op 2 december. Op de school zitten 400 kinderen, veertig docenten geven les in zeventien groepen. De school aan 'voetbalplein' Balboaplein is bekend om talentvolle voetballers en maakt furore met 'De Vreedzame school', waarbij kinderen leren om ruzies te beslechten en kinderen uit de hoogste groep bemiddelaar worden. Ouders hebben met de Westerweelschool een contract waarin ze onder meer beloven acte de présence te geven op ouderavonden.

Rondom de school aan het Balboaplein en langs de Admiralengracht zijn nieuwe woningen gebouwd, waaronder ook veel koopwoningen.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Marokkaanse Raad en Kantara werven BBBers

Wethouder Henk Boes (integratie) heeft Kantara, een groep actieve Marokkaanse jongeren in De Baasjes, uitgenodigd om buurtbroers in de steigers te zetten, een variant op de oudere buurtvaders uit andere stadsdelen. Kantara is op dit moment samen met de Marokkaanse Raad op zoek naar wat zij noemen Betrokken Buurtbewoners in De Baarsjes (BBBers), van welke herkomst dan ook, die zich actief gaan inzetten voor de leefsituatie in hun nabije omgeving. Een BBBer is volgens Kantara en de Marokkaanse Raad een Baarsjesbewoner die het vertrouwen krijgt van buurtgenoten en jongeren op straat en die bereid is contact met hen te leggen, bijvoorbeeld om ze aan te spreken op afwijkend gedrag. Op 6 januari organiseren de beide groeperingen samen een informatieavond in de Tagerijn.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Geen verlichte zuil in de voortuin

Een dierenarts aan de Hoofdweg moet zijn verlichte zuil uit de voortuin verwijderen, op straffe van dwangsommen. De dierenkliniek moet zijn herkenbaarheid realiseren binnen de welstandscriteria voor architectonische schoonheid, vindt de bezwaarschriftencommissie. Het stadsdeel neemt dit advies over.

Informatie: Wim de Graaf, 020-5892512 of 06-12379510

Uitnodiging Aya Sofya

Moslimvertegenwoordigers spreken zich uit over 'wij en zij'

Op 7 december om 20.00 uur in De Rode Hoed. De reactie op de moord van Van Gogh luidde in de moskeeën, zo schrijven de organisatoren: `De vrijheid van meningsuiting van Theo van Gogh is dezelfde vrijheid, die het mogelijk maakt dat wij ons geloof in al zijn rijkdom kunnen beleven´. Moslims willen gevraagd worden naar hun bijdrage aan de sociale cohesie, waar heel Nederland naarstig naar op zoek is, stellen De moskeekoepels UMMON en Milli Görüs en laten in de Rode Hoed moslims aan het woord over een nieuw 'wij en zij'. Met o.a. Haci Karacaer (directeur Milli Görüs), Dris El Boujouffi (voorzitter UMMON), Fuad Yavaz (imam Aya Sofya Moskee), Abdellah Marzouk (conrector islamitische universiteit van Europa), Ali Ware (Somalische Vereniging Amsterdam en Omstreken), Canan Uyar (voorzitter Vrouwenfederatie Milli Görüs), Rachid Jamari (PvdA-gemeenteraadslid), Ahmet Alticulac (Sultan Ahmet Moskee). Gratis toegang.

Agenda

* tot 6 december Beeldenroute St. Jan. Route: Galerie St. Jan, Kortenaerstraat 32, Slatuinen, Slatuinenweg 45, Galerie Art & Nature, Admiraal de Rijterweg 9. Organisatie: de schoolkinderen van St. Jan
* 7 december 20.00 uur in de Rode Hoed moslimvertegenwoordigers over 'Wij en Zij'
* 13 december, 20.15 uur, De Rode Hoed, 'Verandert positie EU met Turkije erbij?' Haci Karacaer (Milli Görüs), Helmut Hetzel (Die Welt) en Pieter Kottman (NRC Handelsblad), Rob de Wijk (Clingendael) en Dirk Jan van Baar (HP/De Tijd). Toegang 8,00 en 7,00 euro, reserveren via (020) 638 56 06 en receptie@rodehoed.nl; Informatie: www.rodehoed.nl
* 18 en 19 december, 14 - 20 uur Kunst Kerstmarkt in Het VoorBeeld (Postjesweg 1) De kunstenaars vertrekken in jauari 2005 uit het VoorBeeld en verkopen de spullen die ze niet mee kunnen nemen. Zij verkopen ook kunstwerken. Verder vele workshops zoals tango, salsa, kapoeira, reiki en yoga.
* 18 en 19 december, 17.00 uur Galerieroute Witte Ruijter De galeries in de Witte de Withstraat en de Admiraal de Ruijterweg zijn dit weekend allemaal geopend. Op beide dagen kunt u een wandeling maken langs de route: verzamelen 17 uur in Art & Nature (Admiraal de Ruijterweg 9), einde bij het VoorBeeld
* 24 december, La Rainbow, Baarsjesjeugd presenteert kersclip en CD.
* 5 januari 17-19.30 uur Nieuwjaarsreceptie; uitreiking Ymere-Baarsjesbeurs voor talentvolle jongere
* 14 januari wethouder Ahmed Aboutaleb bezoekt De Baarsjes (huis van de taal en voorschool)
* 19 januari 19.30 uur, De Tagerijn 'De kunst van het opvoeden in een multi-culturele samenleving'. Organisatie: Kantara.
* 16 februari thema-avond 'Ken uw buur(t)'.Waarschijnlijk ligt het accent op de van Speykstraat. Organisatie: Kantara

Nadere informatie: Joke Padmos, 06-20541756 , j.padmos@baarsjes.amsterdam.nl