Ministerie van Buitenlandse Zaken

van het lid Karimi over de mensenrechten in Iran

Beantwoording kamervragen van het lid Karimi over de mensenrechten in Iran

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Noord-Afrika en Midden-Oosten
Afdeling Golfstaten
Bezuidenhoutseweg 67
Postbus 20061
2500 EB Den Haag

Datum

3 december 2004

Behandeld

A.P. Wegerif

Kenmerk

DAM-652/04

Telefoon

070 348 5838

Blad


1/5

Fax

070 348 6639

Bijlage(n)

ap.wegerif@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Karimi over de mensenrechten in Iran

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Karimi over de mensenrechten in Iran. Deze vragen werden ingezonden op 8 november 2004 met kenmerk 2040502930.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op vragen van het lid Karimi over de mensenrechten in Iran.

Vraag 1

Herinnert u zich uw antwoorden op mijn Kamervragen van 16 september 2004, in het bijzonder uw antwoord op vraag 2, over de arrestaties van journalisten en andere mensenrechtenactivisten in Iran?

Antwoord

Ja

Vraag 2

Heeft de Nederlandse ambassade namens de EU gepleit voor de vrijlating van de tot dan toe gearresteerde (internet)journalisten, onder wie Hanif Mazroui, Babak Ghafouri Azar, Shahram Rafie Zadeh, Ghorishi en Mehdi Darayati?

Vraag 3

Bent u op de hoogte van het feit dat tot nu toe geen van de genoemde personen is vrijgelaten?

Vraag 4

Bent u op de hoogte van de recente arrestaties van de journalisten en medewerkers van NGO's Omid Memarian, Fereshteh Ghazi en Mahbubeh Abbasgholizadeh?

Vraag 5

Welke acties bent u van plan te ondernemen richting de Iraanse regering, die zich tot nu toe weinig aantrekt van de internationale kritiek op de toenemende Iraanse repressie van de media?

Vraag 7

Bent u bereid de Iraanse regering te wijzen op de negatieve consequenties die een verdere verslechtering van de mensenrechtensituatie in Iran zal hebben voor de relatie tussen de EU en Iran?

Vraag 9

Bent u bereid de Iraanse regering er op te wijzen dat zij haar internationale verplichtingen, te weten de regels van een eerlijke rechtsgang en de toegang van advocaten tot de gevangenen, dient te respecteren? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

De Nederlandse ambassadeur heeft op 24 november jl. met zijn collega van het Verenigd Koninkrijk namens de EU een demarche uitgevoerd om te protesteren en zorg uit te spreken over een aantal mensenrechtenkwesties, waaronder de arrestatie van (internet-) journalisten en -technici alsmede van NGO-medewerkers. Daarbij zijn de in de vraag genoemde personen vermeld, waarvan overigens inmiddels een aantal is vrijgelaten. Een persverklaring terzake in het Engels gaat u hierbij toe.

De uitgevoerde demarche is andermaal bewijs van de grote waarde die de EU hecht aan de naleving van de mensenrechten. Iran weet welke belangrijke rol dit speelt in zijn betrekkingen met de EU.

Vraag 6

Bent u bereid bij het aanstaande bezoek (volgende week) 2) van de EU Trojka aan Iran de onmiddellijke vrijlating van de onrechtmatig gearresteerde journalisten te bepleiten?

Vraag 8

Bent u bereid met klem bij de Iraanse regering te pleiten voor een ontmoeting tussen de EU Trojka en deze politieke gevangenen? Zo neen, waarom niet?

Antwoord

Naar aanleiding van de door Nederland als EU-voorzitter uitgevoerde evaluatie van de EU-Iran dialoog kondigde de RAZEB op 11 oktober jl. het voornemen aan op korte termijn een EU troika missie naar Teheran te sturen om de resultaten van deze evaluatie met de Iraanse autoriteiten te bespreken. Gezien dit beperkte, door de RAZEB gedefinieerde mandaat is ervoor gekozen om de zorgen die u in uw vragen noemt, op andere wijze aan de orde te stellen (zie de beantwoording van de vragen 2 t/m 5, 7 en 9 alsmede vraag 12).

Vraag 10

Hoe beoordeelt u, in het licht van de door Iran ondertekende c.q. geratificeerde internationale verdragen, in het bijzonder over de mensenrechten, het handelen van de Iraanse justitie, met name van de openbare aanklager in Teheran, de heer Mortazawi? Welke mogelijkheden ziet u om concrete maatregelen te nemen, zoals een visumbeperking tegen de heer Mortazawi, die persoonlijk verantwoordelijk is voor het sluiten van kranten en het arresteren van journalisten en medewerkers van websites en NGO's?

Antwoord

Het is duidelijk dat Nederland en de EU kritiek hebben op de Iraanse rechtsgang, waarbij uiteraard de openbare aanklager een belangrijke rol vervult. De EU is regelmatig met de Iraanse autoriteiten in gesprek over verbetering van de naleving van de mensenrechten en de rechtsgang. Daarmee verdragen de in de vragen genoemde maatregelen zich slecht.

Vraag 11

Welke stappen heeft u in uw hoedanigheid van EU-Voorzitter bij de Iraanse autoriteiten ondernomen om te verhinderen dat Zhila Izadi, het dertienjarige ter dood veroordeelde meisje uit Mahabad, wordt gestenigd? Is de EU Trojka bereid met klem haar onmiddellijke vrijlating te bepleiten?

Antwoord

Uit verschillende contacten van de Nederlandse ambassadeur in Teheran is gebleken dat van steniging van Zhila Izadi geen sprake is. Zij zou in een tehuis zijn opgenomen.

Vraag 12

Bent u bereid deze vragen te beantwoorden voor het vertrek van de EU Trojka naar Iran volgende week?

Antwoord

Het bezoek heeft tot op heden nog geen plaats kunnen vinden, aangezien Iran de missie niet zonder meer wilde ontvangen.


1) Aanhangsel-Handelingen nr. 198, vergaderjaar 2004-2005


2) Uw mededeling tijdens het begrotingsoverleg van 1 november 2004