Politie Limburg-Noord


Politie Biketeam verricht 11 aanhoudingen in november
Datum: 03-12-2004

Tijd bericht: 11:43

Plaats: Venlo

Het biketeam van het district Venlo heeft in de maand november in totaal 11 personen aangehouden en 148 bekeuringen uitgeschreven. Het team bestaat uit acht speciaal getrainde politiemannen en --vrouwen, die regelmatig surveilleren in de binnenstad van Venlo en een aangewezen gebied daarbuiten. Met de bikers kan de politie nog beter en sneller optreden tegen criminaliteit en vandalisme in het werkgebied en wordt een bijdrage geleverd aan de herkenbaarheid, beschikbaarheid en bereikbaarheid van de politie.

De leden van het biketeam hebben in de maand november 11 aanhoudingen verricht. Dit gebeurde vanwege het niet voldoen aan een bevel of vordering (4), mishandeling (2), een openstaand vonnis (3), bemiddelen en het voorhanden hebben van drugs.

148 bekeuringen

Tijdens de surveillances in het verzorgingsgebied kunnen de bikers worden ingezet voor bepaalde noodhulpmeldingen, voor het uitvoeren van projecten en het toezicht houden op de openbare orde. De teamleden constateerden in de maand november in totaal 148 overtredingen tijdens de surveillances. Het meest vaak betroffen dit overtredingen op het gebied van foutparkeren: dit gebeurde 67 keer. Verder werden mensen bekeurd vanwege het negeren van een rood verkeerslicht (19), het niet in orde hebben van de fietsverlichting (19), het negeren van een geslotenverklaring (9), het nuttigen van alcohol (8), het rijden in een voetgangersgebied (6) en wildplassen (5). Daarnaast zijn nog 15 bekeuringen uitgeschreven voor overige overtredingen die minder vaak voorkwamen zoals het rijden zonder autogordel, het openlijk gebruik van drugs en het rijden zonder geldig bromfietscertificaat.

Optimale surveillance

Met het biketeam wil de politie een optimale surveillance verzorgen in de gebieden die de autosurveillance niet of in mindere mate bezocht worden vanwege het autoluwe karakter van de binnenstad en de toegepaste infrastructuur. Met name in de binnenstad van Venlo is de politie met de mountainbike sneller en wendbaarder en kan zij eenvoudig op plaatsen komen waar eerder niet gesurveilleerd kon worden. Het grote voordeel ten opzichte van de voetsurveillance is dat de aanspreekbaarheid optimaal is, terwijl de politie op een grotere oppervlakte intensiever kan surveilleren. De bikers zijn daarbij snel, stil en wendbaar waardoor de pakkans vergroot wordt.