Gemeente Lisse

03-12-2004 Vrijwilligersvacaturebank Duin- en Bollenstreek op internet

detail: Vrijwilligersvacaturebank Duin- en Bollenstreek op internet Op 2 december jl. werd de vrijwilligers-vacaturebank voor de regio Duin- en Bollenstreek en Oegstgeest www.vrijwilligersvacaturebank.nl gelanceerd.

De vrijwilligersvacaturebank is bedoeld ter ondersteuning van mantelzorgers en mensen die het zonder de hulp van anderen niet kunnen redden.

"Door de huidige bezuinigingen in de gezondheidszorg en de strengere indicatie krijgen de mantelzorgers steeds meer taken te doen" aldus Caroline Doesburg, projectmedewerker van het Steunpunt Vrijwillige Hulp Duin- en Bollenstreek en Oegstgeest. "Om te voorkomen dat mantelzorgers overbelast raken, is het nodig dat zij één keer per week of per twee weken iets voor zichzelf kunnen doen. De inzet van een vrijwilliger kan dan uitkomst bieden."

Aanbod
Op de website kunnen mantelzorgers, personen met hulpvragen en organisaties die mantelzorgers of hulpvragers ondersteunen hun hulpvragen (vacatures) opgeven. Zo kunnen mensen die vrijwilligerswerk willen doen een idee krijgen van de vele mogelijkheden die er zijn en eventueel een keuze maken. Te denken valt aan bijvoorbeeld enkele uren per week of per twee weken gezelschap bieden aan een kind met een verstandelijke beperking, of een volwassene die niet alleen kan blijven, iemand met een psychiatrische ziekte, een eenzame alleenstaande. Men kan ook denken aan helpen bij sport en recreatie activiteiten voor mensen van alle leeftijden met een verstandelijke beperking, of het bieden van een luisterend oor voor iemand die zijn/haar verhaal kwijt wil. De hulp van de vrijwilliger kan zowel op praktisch/uitvoerend als bestuurlijk/ondersteunend niveau nodig zijn.

Vraag
Ook iemand die een vrijwilliger zoekt voor gezelschap of voor hulp bij bijvoorbeeld zwemmen of tuinonderhoud kan dat via de website doen. Vrijwilligers, hulpvragers en organisaties kunnen zich op de website aanmelden. Bellen mag natuurlijk ook, het Steunpunt is te bereiken op werkdagen van 09.00 16.30 uur op telefoonnummer 071 - 409 33 88.

Algemene informatie
Daarnaast biedt de website algemene informatie over o.a. vrijwilligerscontracten, rechten en plichten van vrijwilligers en de aangesloten organisaties.

Wellicht kan de vrijwilligersvacaturebank op termijn ook ingezet worden voor meer vormen van vrijwilligerswerk. Denk bijvoorbeeld aan het plaatsen van vraag en aanbod op het gebied van sport, cultuur of recreatie. Het Steunpunt voert hierover gesprekken met diverse gemeenten.

Bij de lancering waren verder aanwezig de wethouder van de gemeente Sassenheim, mw. H.A.Wilbrink-Dreef, Fred Besemer, coördinator Vriendendienst van de Rijngeest Groep, Rob Pons, directeur SOS Telefonische Hulpdienst en de manager van de bibliotheek.