Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176




Ronde Tafelgesprek pact Brabant, 2 december 2004, Provinciehuis

Globalisering en de arbeidsmarktperspectieven van laaggeschoolden in Brabant

Op initiatief van gedeputeerde W. Luijendijk (onderwijs & arbeidsmarkt) zaten op donderdagavond 2 december zo'n 40 Brabantse bestuurders (van gemeenten, ROC's, vakbonden en werkgeversorganisaties) aan tafel om samen met een aantal arbeidsmarktdeskundigen de stand van zaken te bespreken rond globalisering, en met name de consequenties daarvan voor de arbeidsmarktperspectieven van laaggeschoolden. In Brabant zijn circa 300.000 banen (circa 29 % van het totaal aantal banen) bezet door laagopgeleiden (maximaal een vmbo-diploma).

Aanleiding voor deze bijeenkomst waren de vele berichten in de media over het op grote schaal outsourcen en offshoren van activiteiten van Nederlandse bedrijven naar het buitenland. Ook in Brabant hoort men regelmatig zorgwekkende uitlatingen over 'het vertrek van de maakindustrie'.

Een van de sprekers, Wim Boonstra, chef-econoom van de Rabobank NL, relativeerde de paniekverhalen over het vertrek van bedrijven uit Nederland. Het NL en ook Brabants bedrijfsleven vlucht naar zijn mening zeker niet massaal de grens over. Wel zijn veel bedrijven actief de kansen te grijpen die de groeiende wereldmarkt biedt.

Globalisering is in de ogen van de aanwezige bestuurders en deskundigen een onomkeerbaar proces, dat zeker met schokken gepaard gaat en dat met name een pijnlijk proces is voor mensen aan de onderkant van de arbeidsmarkt. Maar globalisering biedt ook nieuwe kansen, waar Brabantse bedrijven en hun werknemers van kunnen profiteren. Dan is het echter wel zaak om de kwaliteit van de Brabantse beroepsbevolking te verhogen. Veel meer dan nu het geval is moeten mensen in Brabant mee gaan doen aan scholing, op alle niveaus, zowel van werkenden als werkzoekenden, oud en jong. De provincie is voornemens een majeur promotieprogramma (Kennis is Meedoen) te ontwikkelen om mensen in Brabant bewust te maken van de noodzaak van permanente scholing en om hen te motiveren mee te doen.

Een samenvatting van het Ronde Tafelgesprek Globalisering en laaggeschoolden zal geplaatst worden op www.pactbrabant.nl