VVD



Nieuws

2 dec 2004 - Jules Maaten (VVD): "Vogelgriep directe dreiging voor Europa"

Jules Maaten trekt aan de alarmbel na een dringende waarschuwing van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) deze week over een dreigende pandemie van de menselijke vorm van vogelgriep.

Na de dringende waarschuwing van de Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) deze week over een dreigende pandemie van de menselijke vorm van vogelgriep trekt Jules Maaten (VVD) aan de alarmbel bij de Europese Commissie. Volgens Maaten, die dit onderwerp al eerder aankaartte, is er een acute dreiging van een Europese gezondheidscrisis.

"Als er nu geen actie ondernomen wordt stevenen we af op een regelrechte ramp," aldus Jules Maaten. Volgens experts heeft de Europese Unie te weinig anti-virus medicamenten in voorraad om een vogelgriep-pandemie in Europa het hoofd te bieden.

De WHO waarschuwt dat bij een internationale pandemie aan zeven miljoen mensen het leven kan kosten en dat deze pandemie ieder moment kan uitbreken.

Uit eerdere antwoorden van de Commissie blijkt dat nog niet alle EU -landen een nationaal rampenplan voor dit soort situaties hebben.

Jules Maaten: "Ik heb deze kwestie al eerder aangekaart en toen is er onvoldoende adequaat gereageerd. Maar nu moet er echt iets gebeuren. De Commissie moet communautaire maatregelen nemen om de Europese burgers tegen het dreigende gevaar te beschermen. Ook moet de Commissie bijdragen aan het versnellen van het onderzoek naar vaccins tegen deze menselijke vorm van vogelgriep."