Ministerie van Economische Zaken


http://www.minez.nl

Informatie-uitwisseling NMa-Belastingdienst

Ministerie van Economische Zaken
Persbericht
3 december 2004


Het kabinet heeft algemene uitgangspunten geformuleerd voor de informatie-uitwisseling tussen de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) en de Belastingdienst in mededingingszaken. Het kabinet onderschrijft de visie van de Raad van State dat vooraf zo duidelijk mogelijk moet zijn of en hoe NMa en Belastingdienst gegevens uitwisselen in mededingingszaken. Minister Brinkhorst van Economische Zaken schrijft dit in een brief aan de Tweede Kamer. De NMa zal de informatie die zij van bouwbedrijven heeft verkregen via de clementieregeling, niet aan de Belastingdienst verstrekken zolang het bouwbedrijf daarvoor geen toestemming heeft gegeven. De clementieregeling geldt voor bedrijven die vrijwillig hun betrokkenheid hebben gemeld bij mogelijke bouwfraude. In die gevallen kan de NMa boetes verlagen. Inmiddels heeft bijna 60% van de bedrijven toestemming verleend voor overdracht van de informatie aan de Belastingdienst. Als de overige bedrijven zich melden bij de Belastingdienst voordat de NMa de sanctiebeschikkingen publiceert zal de fiscale inkeerregeling van toepassing zijn wanneer aan de voorwaarden daarvoor is voldaan.
Er zal een koppeling worden gelegd tussen het clementiebeleid van de NMa en het inkeerbeleid van de Belastingdienst. Tevoren zal aan betrokkenen duidelijk worden gemaakt dat de vrijwillig aangeleverde informatie tussen beide instanties wordt uitgewisseld, wanneer zowel de clementieregeling als de inkeerregeling van toepassing zijn.

Achtergrond
De Raad van State heeft op verzoek van minister Brinkhorst een advies over dit onderwerp uitgebracht. De Raad van State concludeert dat de Algemene wet inzake rijksbelastingen (Awr) niet opzij wordt gezet door de Mededingingswet. Wel voorziet de Awr in een mogelijkheid tot ontheffing van de verplichting tot het verstrekken van informatie. In sommige EU-lidstaten, bijvoorbeeld Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, is informatie-uitwisseling met fiscale instanties onder voorwaarden mogelijk. In andere landen, bijvoorbeeld Italië, geldt een beroepsgeheim voor de mededingingsautoriteit.

Meer informatie
Voor meer informatie over dit onderwerp kunt u terecht bij Postbus 51, telefoon 0800 - 6463951, e-mail: ezinfo@postbus51.nl. Voor journalisten: Paula de Jonge, persvoorlichter, telefoon (070) 379 75 52, e-mail: A.T.M.deJonge@minez.nl

03 dec 04 13:42