Gemeente Haarlem


3 december 2004
sector Stedelijke Ontwikkeling

327/2004
Gemeente Haarlem, het college van burgemeester en wethouders

Persbericht


Positief resultaat onderhandelingen Stadion

De gemeente Haarlem en IMCA Vastgoed hebben een principe akkoord bereikt over het nieuwe multifunctionele stadion. Het akkoord betreft een herzien ontwerp voor het stadion bij Oostpoort en afspraken over de functies die in de nieuwbouw worden toegestaan. De afspraken worden verwerkt in een realisatieovereenkomst die ter goedkeuring nog voorgelegd wordt aan de gemeenteraad.

Gewijzigd voorlopig ontwerp
Naar aanleiding van besluiten van de gemeenteraad en de grote hoeveelheid inspraakreacties op het voorlopig ontwerp hebben IMCA Vastgoed en de gemeente Haarlem de stadionplannen volledig aangepast.
Het plan voorziet nu in een stadion met 8.000 zitplaatsen. Het stadion krijgt een eigen ontsluiting rechtstreeks vanaf de Amsterdamse Vaart (A200), waardoor het verkeer niet door de wijk hoeft te rijden.

Naast het stadion zelf biedt het plan ruimte aan 35.000m2 functies. Het gaat hier om:
. Maximaal 10.000m2 woningen;
. Maximaal 6.500m2 hotel;
. Ca. 3.000m2 leisure;
. Ca. 500m2 kinderopvang;
. Ca. 3.000m2 kantoor/buurtfuncties;
. Maximaal 4.000m2 grootschalige detailhandel, dat wil zeggen winkels met een minimale grootte van 1000m2;
. Maximaal 8.000m2 perifere detailhandel.

Binnen deze functies is enige flexibiliteit mogelijk. Wanneer er minder vierkante meters hotel of perifere detailhandel worden gerealiseerd dan kan dit gecompenseerd worden binnen de functies kantoren en leisure. Voor de functie van perifere detailhandel hebben de gemeente Haarlem en IMCA Vastgoed afspraken gemaakt over de branches. Toegestaan zijn branches als autoshowroom, bouwmarkt en woninginrichting.
Het gewijzigde plan voorziet in ten minste 900 ondergrondse parkeerplaatsen. Deze parkeerplaatsen voorzien in de totale parkeerbehoefte van het stadion en de overige functies.

Infrastructuur en openbare ruimte
Naast de realisatie van de nieuwbouw neemt IMCA Vastgoed ook de realisatie van de benodigde infrastructuur en de inrichting van het openbare gebied rond het stadion voor haar rekening. Deze worden uiteindelijk 'turn-key' aan de gemeente Haarlem overgedragen. IMCA Vastgoed betaalt voor het geheel een lumpsum van E 5,5 miljoen aan de gemeente Haarlem. Dit geld wordt door de gemeente Haarlem gedeeltelijk ingezet om de kosten van o.a. de bestemmingsplanprocedure te dekken.

Vervolgtraject
Het bereikte akkoord wordt door het college aan de gemeenteraad ter besluitvorming voorgelegd. Na goedkeuring wordt het plan door de gemeente Haarlem in een bestemmingsplan vastgelegd. Gekoppeld aan het bestemmingsplan wordt er een Milieu Effect Rapportage opgesteld. Zowel de MER als de bestemmingsplanprocedure bevatten een aantal inspraakperiodes.
IMCA Vastgoed werkt parallel aan deze procedures de ontwerpen verder uit tot een definitief ontwerp. Naar verwachting begint de bouw medio 2006 zo datdeHFCHaarlemhetstadionmetingangvanhetvoetbalseizoen20072008ingebruikkannemen.

Lotte van Hees, communicatieadviseur
023-5113579/06-46215506
l.hees@haarlem.nl

---- --