Vlaamse overheid

Op voorstel van minister-president Yves LETERME:

Na advies van de Raad van State hecht de Vlaamse Regering haar definitieve goedkeuring aan een wijziging van het besluit betreffende steun aan de investeringen en aan de installatie in de landbouw. Die aanpassing beoogt een verruiming van de mogelijkheden van overheidswaarborgen aan investeringen in land- en tuinbouw. Concreet kan de Vlaamse overheid voor een investering van minder dan 1 miljoen euro een waarborg geven van maximaal 80%. Naarmate de investering hoger wordt, neemt het garantiepercentage af.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het subsidie- besluit voor het toepassen van milieuvriendelijke landbouwproductiemethoden en het instandhouden van de genetische diversiteit. De geschillenadviescommissie verleent advies aan de minister over geschillen betreffende de verbintenissen ter zake. De minister beslist binnen dertig kalenderdagen na ontvangst van dit advies. In de praktijk blijkt deze termijn te kort. Om die reden wordt voorgesteld deze termijn te verlengen tot drie maanden. Het wijzigingsbesluit wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering wijzigt principieel het besluit over de werking en het beheer van het Vlaams Landbouw- investeringsfonds (VLIF). Met deze wijziging komt zij onder meer tegemoet aan de opmerking van de Europese Commissie over het discretionaire karakter van artikel 13. Dit houdt in dat de erkenning van kredietinstellingen door het VLIF voortaan niet mag afhangen van de (bevoegde) minister, maar moet volgen uit het voldoen van de opgelegde voorwaarden. De opmerking van de Commissie moet geplaatst worden binnen de beoogde realisatie van de Europese eenheidsmarkt en de creatie van de toeganke- lijkheid van buitenlandse banken tot de dienstensector in Vlaanderen. Over het wijzigingsbesluit wordt nog advies ingewonnen bij de Raad van State.


* * *

De Vlaamse Regering keurt zeven voorontwerpen van verzamelde decreten principieel goed met het oog op adviesaanvragen. Het gaat om volgende voorontwerpen van decreten:

- voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake economie. Hierover wordt advies ingewonnen bij de SERV en vervolgens bij de Raad van State.
- voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake onderwijs. Dit voorontwerp van decreet gaat achtereenvolgens voor advies naar de VLOR en naar de Raad van State.

- voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake leefmilieu en landbouw. Advies hierover wordt ingewonnen bij de MiNa-raad en de Raad van State.
- voorontwerp van decreet tot wijziging van artikel 55ter van het Wetboek der Successierechten en artikel 260bis van het Wetboek van de inkomstenbelastingen. Dit voorontwerp van decreet wordt voor advies voorgelegd aan de Raad van State.

- voorontwerp van decreet tot wijziging van het decreet van 2 april 2004 over de subsidiëring van kunsten- organisaties, kunstenaars, organisaties voor kunst- educatie en organisaties voor sociaal-artistieke werking, internationale initiatieven, publicaties en steunpunten. Hierover wordt advies ingewonnen bij de Raad van State.
- voorontwerp van decreet tot overdracht van personeelsleden van de vzw Info-Toerisme. Dit voorontwerp van decreet gaat voor advies naar de Raad van State.
- voorontwerp van decreet houdende diverse bepalingen inzake wonen, inburgering en stedelijk beleid. Ook dit voorontwerp van decreet wordt voorgelegd aan de Raad van State.

Op voorstel van minister-president Yves LETERME en van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot gedeeltelijke verdeling van een provisioneel krediet om de loonmeerkost te dekken als gevolg van de indexsprong van 2% die van toepassing wordt vanaf de wedde van november 2004. De verdeling omvat enerzijds de middelen voor één maand index en anderzijds de bedragen voor het indexeffect op de eindejaarstoelage 2004.


* * *

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een provisioneel krediet voor het dekken van de verhuis- en inrichtingskosten voor de kabinetten.


* * *

De Vlaamse Regering keurt de herverdeling goed van gesplitste ordonnanceringskredieten binnen het departement Leefmilieu en Infrastructuur (LIN). Deze herverdeling gebeurt in functie van de beschikbare overschotten en dringendheid van de dossiers.

Op voorstel van vice-minister-president Fientje MOERMAN:

In het kader van de economische expansiesteun voor strategische projecten kent de Vlaamse Regering 3,14 miljoen euro steun toe aan de nv Philips Innovative Applications in Turnhout.

Op voorstel van vice-minister-president Frank VANDENBROUCKE:

De Vlaamse Regering keurt de vernieuwde beheersovereen- komsten goed met het Prins Leopold Instituut voor tropische Geneeskunde en met de Vlerick Leuven Gent Management School. Het sluiten van een beheers- overeenkomst is een van de voorwaarden voor het toekennen van de jaarlijkse subsidie.


* * *

Na onderhandelingen met alle betrokken actoren beslist de Vlaamse Regering opnieuw principieel tot wijziging van het besluit van 5 december 2003 over ICT-coördinatie in het onderwijs. Met deze wijziging worden de bestaande middelen voor ICT-coördinatie verlengd. Er wordt momenteel geen einddatum meer vastgelegd. Het besluit bepaalt het mechanisme waarop scholen punten genereren die zij kunnen gebruiken voor het aanstellen van een ICT- coördinator. Het besluit omvat ook een wijziging van het besluit van 17 september 2004 betreffende de onderwijsprojecten 'Accent op Talent'. Concreet wordt, met terugwerkende kracht, vanaf 1 december 2003 en voor de duurtijd van de projecten bijkomende uren-leraar toegekend naar rata van 1/2 of 3/4 van een voltijdse leraarsbetrekking overeenkomstig het aantal partici- perende scholen per project. Dit besluit gaat nu voor advies naar de Raad van State.

* * *

De Vlaamse Regering beslist tot verdeling van een tweede schijf van een provisioneel krediet. Het betreft salarissen en salaristoelagen aan het onderwijzend personeel die in 2004 verschuldigd zijn met betrekking tot prestaties van 2003.

Op voorstel van Vlaams minister Dirk VAN MECHELEN:

De Vlaamse Regering beslist tot voorlopige vaststelling van het ontwerp van gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) 'leidingstraat ter hoogte van Heindonk (Willebroek)'.


* * *

De Vlaamse Regering gaat principieel akkoord met de ontwikkeling van een regionaal bedrijventerrein 'Westrode' aan de A12 in Meise, hoofdzakelijk als transport- en distributiezone, conform het voorstel van de provincie Vlaams-Brabant, op de locatie voorzien op het gewestplan Halle-Vilvoorde-Asse als industriegebied en reserve voor industriële uitbreiding. Er worden ook randvoorwaarden opgelegd betreffende mobiliteits- en milieuaspecten. De bevoegde minister wordt gelast een gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) ter zake te maken.


* * *

De Vlaamse regering hecht haar goedkeuring aan de voorgestelde amendementen en replieken op de bemerkingen van het Rekenhof aangaande de ontwerpdecreten met aanpassing van de middelenbegroting en tweede aanpassing van de algemene uitgavenbegroting voor het begrotingsjaar 2004 en aangaande de ontwerpdecreten voor de begroting 2005. De amendementen worden ingediend bij het Vlaams Parlement.

Op voorstel van Vlaams minister Bert ANCIAUX:

De Vlaamse Regering kent 200.000 euro subsidie toe aan de vzw Antwerpen Open voor de realisatie van het project 'ABC 2004 - Antwerpen Wereldboekenstad 2004'.

Op voorstel van Vlaams minister Geert BOURGEOIS:

De Vlaamse Regering neemt kennis van de vooruitgang in de onderhandelingen binnen de Wereldhandelsorganisatie (WTO) en van de geplande ministeriële conferentie in december 2005 in Hong Kong. Zij beslist de WTO-werkgroep binnen de Vlaamse Gemeenschap (opnieuw) op te richten. Deze werkgroep heeft een vierledige taak: ze zal het overleg binnen de Vlaamse overheid structureren, aan de besluitvorming van de Belgische federatie deelnemen, namens de Vlaamse overheid tussentijdse standpunten innemen en over de ontwikkelingen in de onderhandelingen rapporteren aan de Vlaamse Regering. De werkgroep is samengesteld uit vertegenwoordigers van alle leden van de Vlaamse Regering en haar overheidsdiensten.


* * *

De Vlaamse Regering draagt Jan Vandenabeele als haar vertegenwoordiger voor in de raad van bestuur van het Internationaal perscentrum Vlaanderen (IPV). Jan Vandenabeele is afdelingshoofd bij de administratie Media van het ministerie van de Vlaamse Gemeenschap.

Op voorstel van de Vlaamse ministers Geert BOURGEOIS en Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering keurt opnieuw het ontwerpdecreet goed dat instemt met bijlage V van het OSPAR-Verdrag. Deze bijlage voorziet bijkomende maatregelen om het mariene milieu te beschermen tegen de schadelijke effecten van menselijke activiteiten en ter verzekering van het behoud en het duurzame gebruik van biologische diversiteit in de Noordelijke Atlantische Oceaan. Het ontwerpdecreet, met de aangepaste namen, titulatuur en bevoegdheden van de nieuwe ministers, wordt opnieuw ingediend bij het Vlaams Parlement. (Wegens het korte tijdsbestek kon het Vlaams Parlement dit dossier niet voor de verkiezingen afronden.)

Op voorstel van Vlaams minister Kris PEETERS:

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de oprichting van het ruilverkavelingscomité Jesseren. De ruilverkaveling Jesseren ligt in het zuiden van de provincie Limburg en strekt zich uit over delen van de steden Borgloon en Tongeren en de gemeente Kortessem. Naast maatregelen gericht op het verbeteren van landbouw- structuren, voorziet het ruilverkavelingsplan ook een reeks algemene maatregelen op het vlak van natuur, bos, landschap, recreatie, cultuurhistorie en milieuzorg.


* * *

De Vlaamse Regering beslist 50 % van het bedrag dat door het Vlaamse Gewest aan de nv Maasland Groefuitbating moet uitbetaald worden, overeenkomstig de dadingsovereenkomst van 14 juli 2004, ten laste te leggen van het Vlaams Fonds voor de Lastendelging. Deze betaling is een uitvloeisel van de verkoop van de gronden van de nv Maasland Groefuitbating, gelegen op de oude mijnterreinen te Eisden, aan Center Parks in het kader van het Reconversieplan Limburg.


* * *

De Vlaamse Regering hecht haar goedkeuring aan de verhoging van de tarieven van het loodsgeld en andere vergoedingen en kosten voor loodsverrichtingen in het Belgische loodsvaarwater per 1 januari 2005. In essentie komt het voorstel neer op een globale stijging van de loodsgeldtarieven met 1,6 %.

Op voorstel van Vlaams minister Kathleen VAN BREMPT:

De Vlaamse Regering stemt, mits enkele tekstcorrecties, in met het ontwerp-KB dat uitvoering geeft aan de hoofdstukken 7, 8 en 9 van het KB van 12 maart 2003 over de voorwaarden voor het gebruik van de spoorweg- infrastructuur. Het ontwerp-KB regelt de toewijzing van de spoorweginfrastructuurcapaciteit en bepaalt de algemene voorwaarden voor de vaststelling van de gebruiksvergoedingen. Het ontwerp beoogt verder de omzetting van EU-richtlijnen over de ontwikkeling van de spoorwegen, de verlening van vergunningen aan spoorweg- ondernemingen en de toewijzing van spoorweginfra- structuurcapaciteit.

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


-----
einde

-----


---