Ministerie van Buitenlandse Zaken

Koenders over het wapenembargop tegen China (ingezonden 29 november 2004)

Beantwoording kamervragen Koenders over het wapenembargop tegen China (ingezonden 29 november 2004)

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag

Directie Politieke Zaken

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag

Datum

3 december 2004

Behandeld

Paul van de Logt

Kenmerk

DPZ-530/04

Telefoon

070-3486834

Blad


1/1

Fax

070-3484638

Bijlage(n)


1

paul-vande.logt@minbuza.nl

Betreft

Beantwoording vragen van het lid Koenders (PvdA) over het wapenembargo tegen China (ingezonden 29 november 2004).

Graag bied ik u hierbij de antwoorden aan op de schriftelijke vragen gesteld door het lid Koenders (PvdA) over het wapenembargo tegen China. Deze vragen werden ingezonden op 25 november 2004 met kenmerk 2040504000.

De Minister van Buitenlandse Zaken,

Dr. B.R. Bot

Antwoord van de heer Bot, minister van Buitenlandse Zaken, op de vragen van het lid Koenders (PvdA) over het wapenembargo tegen ChinaError! Reference source not found.

Vraag 1

Acht u de mensenrechtensituatie in China zodanig gunstig dat u het opheffen van het wapenembargo het juiste signaal acht? 1) Zo ja, waarom?

Antwoord

Bij de beoordeling van de wenselijkheid van opheffing van het wapenembargo is de totale relatie met China aan de orde. De situatie met betrekking tot de mensenrechten is daar een belangrijk onderdeel van. Hierover is het Voorzitterschap in gesprek met China en de partners binnen de EU, laatstelijk tijdens de RAZEB van 22 november jl. Onder meer naar aanleiding van deze discussie is vastgesteld dat besluitvorming over opheffing op dit moment niet aan de orde is.

Vraag 2

In hoeverre is op dit moment sprake van een aanscherping van de EU-gedragscode voor wapenexport? 2)

Antwoord

De herziening van de uit 1998 stammende EU Gedragscode is op dit moment nog niet afgerond. Doel is de code aan te scherpen. Welke vorm die aanscherping zal krijgen is op dit moment nog niet aan te geven. Daarnaast wordt gewerkt aan een set van maatregelen die naast de Gedragscode tijdelijk kunnen worden toegepast op export van militair materieel naar landen waartegen een wapenembargo bestond (de zogenaamde 'Toolbox'). Het gaat hierbij vooral om het bereiken van maximale transparantie over door lidstaten verleende vergunningen.

Vraag 3

Zult u uw standpunt aan de Kamer voorleggen voordat een definitief besluit wordt genomen?

Antwoord

Het standpunt van de regering is bekend. Nederland wenst verdere stappen onder andere inzake de mensenrechten en aanscherping van de gedragscode. Nederland zal zich echter niet als enige verzetten tegen opheffing van het embargo.

Toelichting:

Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Van Baalen (VVD) en Van Bommel (SP), ingezonden 25 november 2004, (vraagnummer 2040503870).


1) Het Parool, 23 november jl., Bot: schrapt embargo China.


2) EUobserver.com, 23 november 2004, EU ready to send China positive signal on arms embargo.