Nederlandse Vakbond Varkenshouders



Datum: 2 december 2004

Kenmerk: P4460

NVV alsnog in gelijk gesteld bij SER

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders heeft eindelijk erkenning gekregen van haar procentuele aandeel in de Nederlandse Varkenshouderij.

Dit betekent dat met directe ingang het aantal zetels van de NVV in de Commissie Varkenshouderij van het PVV op een "fifty-fifty" verdeling (elk 3 zetels) komt met LTO.

Periodiek wordt formeel door de SER getoetst of een organisatie nog wel representatief is voor de sector. In dit kader heeft de NVV aan de SER verzocht om een groter aandeel in de bestuurlijke organisatie van het PVV te vertegenwoordigen. Daaropvolgend heeft de NVV het aantal varkens bij de individuele leden in het afgelopen jaar geïnventariseerd. Deze inventarisatie is, tezamen met een goedgekeurde accountantsverklaring, voor de SER aanleiding geweest om een wijziging in de huidige bezetting aan te brengen. Helaas was een bezwaarprocedure noodzakelijk om de SER tot dit inzicht te doen komen.

De gevolgde procedure bevestigde de mening van de NVV dat in de toekomst de betaler van de Productschapheffing de basis moeten vormen voor de verdeling van de representativiteit en niet de persoon die de varkens via de meitelling heeft opgegeven.

Bovengenoemde invulling in de Commissie Varkenshouderij is een bevestiging dat het aandeel van de NVV in de Nederlandse varkensstapel nog steeds groeit. De NVV wordt daarmee gesterkt in haar overtuiging dat vooral de jongere ondernemers met gemiddeld grotere en doorgaande en zich verder ontwikkelende bedrijven zich kunnen vinden in de belangenbehartiging zoals deze door de NVV wordt uitgevoerd en daarom lid van de NVV zijn.