Gemeente Barendrecht

Persbericht Gemeente Barendrecht

Gemeentelijke actie preventie legionella afgerond

BARENDRECHT (vrijdag 3 december 2004) - Om eventuele uitbraken van de gevreesde legionellabacterie te voorkomen heeft Barendrecht onlangs diverse preventieve maatregelen getroffen bij alle gemeentelijke accommodaties. Het gaat daarbij onder meer om scholen, het Inge de Bruijn Sportfondsenbad en om diverse andere sportaccommodaties in Barendrecht. De kans op een eventuele legionella-besmetting in een van deze gebouwen is door de preventieve aanpak sterk verminderd. Overigens wordt met nadruk gesteld dat het hier om preventieve maatregelen gaat. Tot op heden zijn er in Barendrecht geen gevallen bekend van legionellabesmettingen.

De maatregelen komen voort uit nieuwe eisen van het ministerie van VROM ten aanzien van legionellapreventie. Om alle risico's op een legionellabesmetting in gemeentelijke accommodaties tot een minimum te beperken is Barendrecht vorig jaar, gelijk na het bekend worden van de nieuwe eisen van het ministerie van VROM, gestart met een risico-inventarisatie. Vervolgens is beschreven welke maatregelen voor welk gebouw nodig waren en uiteindelijk zijn die maatregelen gedurende dit jaar allemaal uitgevoerd. Daarbij moet worden gedacht aan het verwijderen van stukken leiding die niet in gebruik zijn, het aanbrengen van terugslagkleppen bij haspels van brandslangen en het aanleggen van spoelsystemen die ervoor zorgen dat alle douches automatisch met heet water worden doorgespoeld en gedesinfecteerd. In totaal zijn er gedurende de afgelopen maanden in 26 gemeentelijke gebouwen kleinere en meer ingrijpende aanpassingen verricht voor een totaalbedrag van E 260.000. Tegelijkertijd heeft de gemeente Barendrecht externe organisaties die in het bezit zijn van een eigen accommodatie (zoals kerken, kinderdagverblijven en sommige sportverenigingen) de mogelijkheid geboden om gratis mee te doen met de risico-inventarisatie. Van dat aanbod hebben in totaal 19 organisaties gebruik gemaakt. Deze organisaties zijn nu zelf verantwoordelijk voor de uitvoering en financiering van de preventieve maatregelen die bij de analyse aan het licht zijn gekomen.

Veteranenziekte
Slechts onder bepaalde omstandigheden kunnen legionellabacteriƫn gevaar opleveren. Zo kan dat doorgaans alleen bij water met een temperatuur onder de 50 graden Celsius, dat bovendien langdurig stilstaat in leidingen. Besmetting is alleen mogelijk als het besmette water wordt verneveld en de hele kleine waterdruppeltjes worden ingeademd. Verneveling vindt bijvoorbeeld plaats in douches en in whirlpools. De legionellabacterie kan bij mensen onder meer de veteranenziekte veroorzaken. Hoewel lang niet alle mensen ziek worden kan de veteranenziekte ook zeer ernstige gevolgen hebben, zeker wanneer de ziekte niet tijdig wordt geconstateerd. Als de veteranenziekte wel tijdig wordt geconstateerd is deze met de juiste antibiotica doorgaans goed te behandelen.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht