Gemeente Heusden


Aanvullend onderzoek volgt in maart 2005
Eerste analyses geven wisselend beeld afvalscheiding 3-12-2004 De manier waarop inwoners van de gemeente Heusden hun afval scheiden geeft een wisselend beeld. Dat kan geconcludeerd worden uit de eerste vier sorteeranalyses die bureau Eureco in opdracht van de gemeente heeft uitgevoerd. In maart 2005 volgt opnieuw een aantal analyses zodat ook seizoensinvloeden kunnen worden uitgesloten. Toch zijn er een paar voorlopige conclusies te trekken. Zo constateert Eureco dat het scheiden van GFT en het oud papier van het restafval verbeterd kan worden. Luiers, tapijt en klein chemisch afval worden daarentegen weinig in het restafval aangetroffen. Het gaat nogmaals om voorlopige conclusies.

De gemeente Heusden heeft de analyses laten uitvoeren om in de toekomst goed te kunnen voldoen aan de landelijke inzamelrichtlijnen. Zoals de meeste gemeentes in Nederland, voldoet de gemeente daar nog niet aan. Verder wil de gemeente bekijken of een toekomstige invoering van het zogeheten diftar-systeem (gedifferentieerde tarieven) zou kunnen zorgen voor een betere afvalscheiding.

Om een goed beeld te krijgen van de wijze van afvalscheiding is voor de analyses gekozen voor een aantal wijken, die een representatief beeld geven van de totale gemeente. In alle wijken is sprake van veel GFT in het restafval. Datzelfde geldt voor oud papier (in het onderzoek aangeduid als papier herbruikbaar). Wat goed gescheiden lijkt te worden (er wordt immers weinig in het restafval aangetroffen) zijn luiers, tapijt, kunststof flacons en bijzonder afval.

De wijken geven verder een heel divers beeld. In de Vlijmense wijk Vliedberg worden bijvoorbeeld erg weinig luiers aangetroffen in het restafval, terwijl bijvoorbeeld in de twee wijken in Drunen juist veel luiers in dat restafval zitten. In Haarsteeg lijkt hout minder goed te worden gescheiden dan in Oudheusden. Algemene conclusies zijn door dit wisselend beeld dus moeilijk te trekken.

Wel zijn er besparingsmogelijkheden voor huishoudens aanwezig. In de gemeente Heusden bestaat het restafval voor 26% uit GFT-afval. Afval dat hier dus niet in thuishoort. Landelijk gezien bedraagt dit percentage 35%. Hoewel het lijkt dat Heusden het dus niet zo slecht doet, kan er toch heel wat bespaard worden. In 2003 is 11.062 ton restafval ingezameld. Daarnaast is in 2003 3.397 ton gescheiden GFT-afval ingezameld. Het verwerken van een ton restafval kost ca. 135,- per ton. Het verwerken van een ton GFT-afval daarentegen kost ca. 85,- per ton. Als er meer GFT-afval zou worden gescheiden van het restafval, heeft dat dus een gunstige invloed op de kosten.

Eureco zal in maart opnieuw een aantal sorteeranalyses uitvoeren, zodat seizoensinvloeden kunnen worden uitgesloten. Dan zullen de resultaten opnieuw worden bekeken en hoopt de gemeente meer conclusies te kunnen trekken.