Vlaamse overheid

Op voorstel van Vlaams minister van Economie, Ondernemen, Wetenschap, Innovatie en Buitenlandse Handel, Fientje MOERMAN, en van Vlaams minister van Financiën en Begroting en Ruimtelijke Ordening, Dirk VAN MECHELEN, heeft de Vlaamse Regering de ARKimedes-regeling definitief goedgekeurd. Met dit financieringsinstrument wil zij de toegang tot risicokapitaal stimuleren. Hiermee wordt uitvoering gegeven aan het ARK-decreet van 19 december 2003.

Het doel van ARKimedes is tweeledig: enerzijds wil de Vlaamse Regering de private investeerder aanmoedigen om durfkapitaal te investeren in Vlaamse ondernemingen; anderzijds wil zij de aanbieders van risicokapitaal ertoe aanzetten meer tijd en middelen te investeren in de start- en groeifase van Vlaamse ondernemingen. Met ARKimedes wil de Vlaamse Regering dus een extra stimulans geven aan het Vlaamse ondernemerschap.

Om de nodige middelen op te halen bij het grote publiek, worden ARKimedes-fondsen opgericht. Dat gebeurt via een gecombineerde en gelijktijdige emissie van aandelen en de uitgifte van een obligatie. De belegger zelf beslist in welke beleggingsvorm hij investeert.
Voor de belegging in aandelen wordt een kapitaalsgarantie van 90% voorzien en een belastingvoordeel van 8,75% per jaar, met een jaarlijks maximum van 2.500 euro per belastingplichtige en dit gedurende vier jaar. Voor de belegging in obligaties wordt een garantie van 100% verstrekt op het kapitaal en de interest.

De Vlaamse Regering wil een globaal beleidskader uitwerken voor (risico)kapitaal voor Vlaamse ondernemingen.
ARKimedes is daar een instrument van. Daarnaast zijn er de Vriendenlening, het geïntegreerd Business Angel Netwerk en het innovatiekapitaalfonds. Deze instrumenten zullen op mekaar afgestemd worden. Ze mogen niet los van mekaar worden gezien; ze zijn complementair en geven een antwoord op de verschillende behoeften van de onderneming in haar bestaan.

persinfo : Annemie Nijs, woordvoerster van minister Moerman - tel. 02 552 61 00
e-mail: persdienst.moerman@vlaanderen.be persinfo : Philippe Heyvaert, woordvoerder van minister Van Mechelen - tel. 02 552 67 00 e-mail: persdienst.vanmechelen@vlaanderen.be

De persconferenties van de Vlaamse Regering kunnen worden beluisterd op: www.vlaanderen.be/persconferenties


---