Ingezonden persbericht


Aan: de redactie
Van: Jonge Socialisten in de PvdA
Onderwerp: Europese waardenconferentie
Datum: 3 december 2004

----------

PvdA-jongeren willen geen Europa van het bedrijfsleven

Jonge socialisten willen ook maatschappelijke organisaties bij europese waardenconferentie

Komend weekend vindt in Rotterdam de Europese conferentie 'Europe, A beautiful idea' plaats. De Jonge Socialisten in de PvdA (JS) zijn als enige jongerenorganisatie door de Nederlandse regering uitgenodigd. De JS is dan ook van mening dat de samenstelling van de conferentie veel breder moet zijn om over Europa te praten. Niet alleen de opinieleiders, toppolitici en businesstycoons hebben het Europese heft in handen, maar ook de maatschappelijke organisaties, de burgers en de jongeren zouden over Europa moeten praten.

Afgelopen september stuurde de JS minister-president Balkenende een open brief om hun verontwaardiging te uiten omtrent het feit dat er geen maatschappelijke en jongerenorganisaties waren uitgenodigd voor het eerste deel van de waardenconferentie. Daarop ontving de JS een uitnodiging voor het vervolg komend weekend. Helaas blijkt de JS aanstaand weekend de enige maatschappelijke organisatie te zijn.

Europa wordt vandaag de dag nog veel te veel gedomineerd door de belangen van het bedrijfsleven. Het is een onacceptabele situatie dat de burgers zo weinig worden betrokken in de Europese integratie. "De Europese integratie kan alleen een succes worden, als het door de Europese bevolking wordt gedragen", aldus JS-voorzitter Remy Wilshaus. "Europa mag nooit en te nimmer een op het bedrijfsleven gerichte Unie worden".

----------