Time : 3:36:58 PM
Date : Friday, December 03, 2004
Sender Name: FAVV-AFSCA

FAVV: De ministerraad keurt het nieuwe businessplan en het nieuwe financieringsmechanisme van het Voedselagentschap goed

De ministerraad keurde vandaag het nieuwe businessplan van het Voedselagentschap goed alsook de ontwerpen van koninklijke besluiten betreffende het nieuwe financieringsmechanisme van het FAVV.

Het businessplan

De voorbije jaren werkte het FAVV vooral rond de integratie van de verschillende entiteiten. Deze integratie is nu afgerond. De gedelegeerd bestuurder van het FAVV, Piet Vanthemsche, legde aan de regering een nieuw businessplan voor. In dit businessplan worden de krachtlijnen en strategische doelstellingen van het FAVV voor de komende 5 jaar uitgetekend.

De toekomstige werking van het FAVV wordt geformuleerd uitgaande van de strategische doelstellingen en steunt op de realisatie van een aantal projecten die in de komende jaren hun beslag zullen krijgen: de implementatie van autocontrole in de bedrijven, de verbetering van de manier van werken van het agentschap en de realisatie van nieuwe informaticasystemen.

De strategische visie van het FAVV houdt rekening met de verwachtingen van de verschillende partners en wil toegevoegde waarde creëren in vijf resultaatsgebieden :


- het verwezenlijken van een veilige voedselketen door de blootstelling van consumenten zo laag mogelijk te houden en door het beperken van incidenten en crisissen,

- het creëren van een open en betrouwbaar imago dat zorgt voor een groter consumentenvertrouwen en een goed concurrentievermogen voor onze bedrijven,

- het verzorgen van een stabiel juridisch kader en het streven naar administratieve vereenvoudiging,

- het nastreven van complementariteit met sectoren,
- het bereiken van een operationeel uitmuntende dienstverlening door de verdere uitbouw van een efficiënte overheidsdienst met een transparante werking.

In het businessplan werkte het agentschap scenario's uit vanuit de veronderstelling dat de dotatie van de overheid constant blijft en de bijdrage van de sectoren kunnen dalen in functie van de invoering van de autocontrolesystemen In de scenario's wordt voorzien dat bedrijven door een gevalideerd autocontrolesysteem bijdragen tot betere garanties voor de voedselveiligheid. Deze bedrijven zullen lagere bijdragen betalen aan het FAVV. Het FAVV zelf zal in het controleprogramma controle op deze autocontrolesystemen voorzien en zich daarnaast focussen op bedrijven die niet over autocontrolesystemen beschikken De validatie van de autocontrolesystemen in bedrijven wordt in de eerste plaats toevertrouwd aan geaccrediteerde certificatieorganismen. Deze scenario's worden vertaald in een meerjarenplanning voor de personeelsbezetting en voor de begroting.

De financiering

De bestaande financieringssystemen van het Voedselagentschap zijn zeer divers en leggen ongelijke lasten op de verschillende sectoren. Binnen het FAVV werd, in overleg met de sectoren, gewerkt aan een nieuw financieringssysteem dat een meer billijke verdeling van de lasten over de verschillende sectoren nastreeft. De totale inbreng van de sectoren in de werkingskosten van het FAVV stijgt daarbij niet.

Het nieuwe door de ministerraad goedgekeurd financieringsstelsel van het FAVV is gebaseerd op de volgende principes :


- de overheidsdotatie blijft behouden ;

- een transparant onderscheid tussen de retributies en de heffingen ten laste van de operatoren in de voedselketen, wordt voorgesteld :
1. maximale rechtstreekse facturatie van prestaties, via retributies ;

2. steekproefsgewijze controleprogramma's worden gesolidariseerd, via heffingen ;

3. de BSE-kosten worden gedeeltelijk gefinancierd via retributies, en gedeeltelijk via heffingen.

Na een periode van 2 jaar wordt een grondige evaluatie van het businessplan en het nieuwe financieringssysteem voorzien.

In bijlage vindt u de integrale versie van het nieuw businessplan.

contactpersoon voor de nederlandstalige pers: pascal houbaert 0475 20 66 73
contactpersoon voor de franstalige pers: pierre cassart 0477 69 35 65

URL: http://www.favv.be