Provincie Overijssel

Rietkerk: Laat provincie maar schuiven met ruimte

De kritiek op de nota Ruimte van minister Dekker is overdreven. Nederland wordt heus geen verkruimeld Belgie waar iedere gemeente maar raak mag bouwen. De nota biedt juist ruimte waar provincies al jaren naar snakken. Gedeputeerde Rietkerk zet in dagblad Trouw uiteen welke kansen Overijssel krijgt.

"De Nota Ruimte erkent het belang van gemeenten en provincies. Decentraal wat kan, centraal wat moet, dat motto ondersteun ik van harte. De ruimte in ons land is schaars. We moeten de belangen dus zorgvuldig afwegen. Er is ruimte nodig voor woningen, bedrijven, natuur, water, wegen... Dat vraagt om regionaal maatwerk en de Nota Ruimte biedt daarvoor kansen."

Zijrivier

Rietkerk benadrukt dat Overijssel al samenwerkt met burgers, natuur- en milieubeweging, landbouwers, de toeristische sector en bedrijfsleven bij de invulling van de ruimte. "Een voorbeeld: in de IJsseldelta wordt gewekt aan een nieuwe zijrivier de bij hoog water extra water van de IJssel kan afvoeren. Dat is een creatieve oplossing die door samenwerking is ontstaan. Oorspronkelijk dacht men alleen maar aan baggeren en dijken."

"Wij stellen nu voor, samen met de partners, om een nieuwe rivierarm aan de IJssel te maken waar ook pleziervaart doorheen kan. Zo onstaat een geweldig gebied, met recreatiemogelijkheden en natuurontwikkeling. We kunnen er ook kwalitief hoogwaardige woningen bouwen. Wie wil er niet aan het water wonen?"

Vernieuwende woonconcepten

"Door de Nota Ruimte kunnen we meer aansluiten bij de woonvraag van onze inwoners. Voorheen kan er vooral worden gebouwd in stedelijk gebied. Nu zoeken we met gemeenten en woningbouwcoorporaties naar vernieuwende woonconcepten."

"Lokale overheden kunnen natuurlijk niet alles. Kijk maar naar lege plekken in de binnensteden, die bijvoorbeeld vanwege bodemvervuiling geen leefbare invulling krijgen.Grote investeringen van het Rijk blijven daarvoor noodzakelijk. Aan gemeenten en provincie zal het niet liggen: wij willen graag aan de slag!"

Lees meer over het ruimtelijk beleid van de provincie Overijssel

Lees meer over de Nota Ruimte op de site van het Ministerie van VROM

Meer informatie: nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel