Gemeente Breda

Breda Noordoost krijgt 1.115.000 subsidie uit Europees Sociaal Fonds

HoogbouwBredaNO_gr.jpg

De gemeente Breda krijgt 1.115.000 subsidie uit het Europees Sociaal Fonds (EFS) voor het project Samen werken aan een missie (Samissie). Het geld is bestemd om werklozen in de wijk Noordoost aan werk te helpen en nieuwe banen te creëren.

Samissie wordt uitgevoerd in de periode 2005-2007. Burgemeester en wethouders zijn verheugd dat de nieuwe vorm van samenwerken in Breda tot het toekennen van de subsidie heeft geleid.

Samissie is een nieuw ontwikkelings- en samenwerkingsproject met als doel de sociale en economische positie van Breda Noordoost te verbeteren. Het project is onderdeel van het stedelijke vernieuwingsproject Samenwerken aan leefbaarheid (SAL) in Breda Noordoost. Dat is een samenwerkingsverband van de Bredase woningcorporaties, Stichting Elisabeth, Stichting Thuiszorg, SWOB/OBN Wijkraad en de gemeente. Zij gaan de eerste helft van volgend jaar een uitgebreid projectplan schrijven. Als dat is goedgekeurd, komt het geld vrij.

Een voorwaarde voor het krijgen van de subsidie is dat er gewerkt wordt in een zogenaamd ontwikkelingspartnerschap. Alle genoemde partijen hebben daartoe een intentieverklaring ondertekend met als doel gezamenlijk het projectplan uit te voeren.

Een andere voorwaarde voor de subsidie is dat de ervaringen beschikbaar worden gesteld voor anderen. Niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Er zijn al contacten met partners in België, Finland en Groot-Brittannië. SAL organiseert ook conferenties om ervaringen uit te wisselen en maakt een projectboek dat na afloop verschijnt.

Binnen Breda Noordoost zijn de eerste ervaringen op dit gebied opgedaan met het pilotproject Samen aan de Slag. Door dit project hebben inmiddels zon 30 mensen in de wijk een baan gevonden. Sommigen werken als vrijwilliger, anderen in betaalde banen. Ze hebben functies als woonzorgserviceveverlener, buurtservicemedewerker en veilgheidsmedewerker in de zorgsector. Ze helpen mensen in de buurt bijvoorbeeld bij het boodschappen doen, verrichten onderhoudswerkzaamheden voor degenen die dat zelf niet kunnen en begeleiden wijkverpleegkundigen als ze s avonds op pad moeten.

Samissie neemt drie jaar in beslag en kost in totaal 2,3 miljoen. De helft daarvan betalen de samenwerkingspartners, de andere helft komt uit het Europees Sociaal Fonds. De genoemde

1.115.000 is inmiddels gereserveerd door het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Behalve voor het schrijven van het projectplan wordt het jaar 2005 gebruikt voor het vastleggen van de afspraken tussen de samenwerkingspartners. In 2006 en 2007 vindt de uitvoering van SAMISSIE plaats.

Breda, 3 december 2004