Gemeente Tilburg

BO 2004 085

Datum
3 december 2004

Grondwatersanering voormalige Incase-terrein

Sanering stopgezet, aanvullend onderzoek in december van dit jaar

Sinds november 1996 wordt het grondwater onder het voormalige Incase-terrein aan het Smidspad gesaneerd*). De verontreinigingen in de grond zijn al door ontgraving verwijderd. In 2001 is een gedeelte van de grondwateronttrekking stopgezet omdat de gehaltes aan vluchtige aromaten, per, tri en minerale olie plaatselijk voldoende waren gedaald. De zuiveringsinstallatie is toen ook vervangen door een kleinere uitvoering. Hierover heeft de gemeente de betrokken omwonenden eerder geïnformeerd (in april 2001). In deze brief informeren wij u over de laatste ontwikkelingen.

Resultaten

In het grondwater zijn nog licht verhoogde gehaltes aan per en tri aangetroffen. Plaatselijk is een matig verhoogd gehalte aan cis gemeten. Minerale olie en vluchtige aromaten zijn niet meer aangetroffen. Risico's voor de gezondheid zijn niet aanwezig. De terugsaneerwaarden, zoals vastgelegd in het saneringsplan, zijn voor minerale olie en vluchtige aromaten bereikt. Voor per, tri en cis zijn de terugsaneerwaarden nagenoeg bereikt.

Stopzetten grondwateronttrekking
Met het huidige onttrekkingsysteem is het niet mogelijk de verontreinigingen nog verder te verwijderen. Daarom heeft de gemeente de grondwateronttrekking stopgezet. De reinigingsinstallatie (op de hoek van de Dr. Nolensstraat en de Superior de Beerstraat) zal in de week van 13 december 2004 worden verwijderd. Ook zullen de pompen uit de onttrekkingputten worden weggenomen.

Veranderd bodemsaneringsbeleid
Sinds de start van de grondwateronttrekking in 1996 is het bodemsaneringsbeleid veranderd. Hierdoor is het niet altijd meer nodig om mobiele verontreinigingen, zoals per, tri en cis, volledig weg te halen. Dit komt omdat niet elk gebruik van de bodem vraagt om een schone bodem. Mobiele verontreinigingen worden uit de bodem verwijderd voor zover dat kosteneffectief kan. Er mag restverontreiniging achterblijven, waarbij wel sprake moet zijn van een stabiele eindsituatie. Dit betekent onder meer dat er geen verspreiding meer plaatsvindt, dat er geen kwetsbare objecten worden bedreigd en dat er geen gezondheidsrisico's aanwezig zijn.

Aanvullend onderzoek
Het adviesbureau Oranjewoud gaat onderzoeken of de restverontreiniging nog kosteneffectief kan worden verwijderd. Indien dit niet het geval is zal worden nagegaan of er sprake is van een stabiele eindsituatie. Als blijkt dat de sanering kan worden afgerond (dat er dus sprake is van een stabiele eindsituatie) zal een evaluatierapport worden opgesteld. Dit rapport zal ter goedkeuring worden voorgelegd aan het bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming. Wanneer uit het aanvullend onderzoek blijkt dat de sanering kan worden afgerond, zullen in het voorjaar ook de ondergrondse leidingen van de reinigingsinstallatie worden verwijderd. Daarmee is de installatie volledig verwijderd.

Meer informatie
Wij hopen u met deze brief voldoende geïnformeerd te hebben over de stand van zaken rondom de sanering. Als u nog vragen heeft dan kunt u contact opnemen met Aart Verheggen van de afdeling Milieu. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 542 90 45. WOORDENLIJST bodemverontreiniging

Toelichting:
In de bewonersbrief staat een aantal technische begrippen. Deze begrippen worden hieronder nader uitgelegd. U kunt voor uw vragen of opmerkingen natuurlijk ook terecht bij de betreffende projectleider van de afdeling Milieu. Zijn of haar naam en telefoonnummer staan onderaan in de bewonersbrief vermeld.

Adviesbureau Bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van bodemonderzoek en bodemsanering. Adviesbureaus kunnen worden ingehuurd door overheden, bedrijven en particulieren.

Aromatische verbindingen, aromaten
Stoffen die voorkomen in bijvoorbeeld benzine. Ook worden ze als oplosmiddel gebruikt in bijvoorbeeld verf.

(Bodem)verontreiniging Situatie waarbij stoffen zich op een zodanige wijze in de grond of het grondwater bevinden, dat dier (bodemleven), plant of mens er hinder van kunnen ondervinden.

Cis Afbraakproduct van per en tri.

Evaluatierapport Rapport waarin is aangegeven hoe de bodemverontreiniging is verwijderd (gesaneerd). Ook zijn de controleanalyses opgenomen. Afwijkingen ten opzichte van het saneringsplan worden vermeld en toegelicht. Het evaluatierapport moet ter goedkeuring aan het bevoegd gezag voor de Wet bodembescherming worden aangeboden.

Gehalte Hoeveelheid stof (bijvoorbeeld zink) per kilo grond of per liter grondwater.

Licht verhoogde gehaltes Gehaltes aan verontreinigingen die hoger zijn dan gehaltes die doorgaans van nature aanwezig zijn, maar die, afhankelijk van de omstandigheden, geen aanleiding vormen voor aanvullend onderzoek.

Matig verhoogde gehaltes Gehaltes aan verontreinigingen die, afhankelijk van de omstandigheden, aanleiding geven voor aanvullend (extra) onderzoek.

Minerale olie Verzamelnaam voor de minder vluchtige stoffen in benzine, huisbrandolie en diesel.

Per, tri Stoffen die horen bij de 'gechloreerde koolwaterstoffen' en die worden gebruikt als ontvettings- en schoonmaakmiddelen in bijvoorbeeld metaalindustrie, drukkerijen en chemische wasserijen.

Restverontreiniging Laatste resten van verontreiniging die na een sanering zijn achtergebleven omdat verwijdering ervan relatief te duur of niet mogelijk is.

Risico's voor de gezondheid Kans dat de gezondheid wordt beïnvloed.

Sanering, saneren Maatregelen die getroffen worden om de verontreiniging weg te halen of te verminderen. Een sanering kan ook betekenen dat de effecten van de verontreiniging op mens, plant of dier zoveel als nodig ongedaan worden gemaakt, bijvoorbeeld door de verontreiniging af te schermen. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer, onder leiding van een adviesbureau. Verschillende technieken zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld grondontgraving, afscherming, omzetting met behulp van bacteriën en onttrekking van grondwater, of combinaties hiervan.

Saneringsplan Rapport waarin is aangegeven hoe de bodemverontreiniging verwijderd (gesaneerd) gaat worden. Het saneringsplan vloeit voort uit het saneringsonderzoek.

Terugsaneerwaarde Gehalte aan verontreiniging dat na sanering nog in grond en/of grondwater aanwezig mag zijn en dat is vastgelegd in het saneringsplan.
*) de betekenis van de schuin gedrukte woorden vindt u terug in de bijgevoegde woordenlijst


---- --