Gemeente Voorburg-Leidschendam


Leidschendam-Voorburg maakt zich op voor 2e jongeren gemeenteraad

Persbericht, Leidschendam-Voorburg, 3 december 2004

Na het succes van vorig jaar kunnen jongeren in de gemeente Leidschendam-Voorburg op dinsdag 15 maart 2005 opnieuw hun stem laten horen. Op die dag organiseert de Werkgroep Jongeren van de raadscommissie Maatschappelijke Activiteiten (MA) voor de tweede keer een Jongerengemeenteraad.

Net als vorig jaar buigen 35 jongeren-gemeenteraadsleden zich over verschillende projecten die in het kader van de wedstrijd Doe je Ding! ingediend gaan worden. Voor de uitvoering van het winnende project is weer een bedrag van 10.000 uitgetrokken.

Vorig jaar was een geweldig evenement, zegt Jacques Zuiderwijk, voorzitter van de Werkgroep Jongeren Leidschendam-Voorburg. De opzet was om op een speelse manier jongeren enthousiast te maken over een onderwerp als politiek. En daar zijn we volgens mij goed in geslaagd, aldus Zuiderwijk. Ook dit jaar is de Werkgroep Jongeren weer verantwoordelijk voor de organisatie van de Jongerengemeenteraad. Deze werkgroep is enige tijd geleden opgericht door de raadscommissie Maatschappelijke Activiteiten (MA) en heeft tot doel om jongeren meer te betrekken bij de lokale politiek.

Jongerengemeenteraad
Ook dit jaar zijn alle middelbare scholen in de gemeente Leidschendam-Voorburg benaderd met de vraag of zij leerlingen tussen de 12 en 20 jaar enthousiast willen maken om deel te nemen aan dit evenement. Per school kunnen vijf leerlingen zich als raadslid aanmelden. De in totaal 35 geselecteerde jonge gemeenteraadsleden worden op de dag zelf officieel geïnstalleerd waarna ze willekeurig onderverdeeld worden in zeven verschillende politieke partijen van ieder vijf raadsleden. De gehele dag worden de jonge raadsleden begeleid door een echt raadslid. Deze geeft uitleg over de wijze waarop een fractie functioneert en hoe het besluitvormingsproces in de raad verloopt. Daarbij komen begrippen als moties en amendementen aan de orde.

Wedstrijd Doe je Ding!
Na de grondige voorbereiding zullen de jongeren zich buigen over de verschillende projecten die in het kader van de wedstrijd Doe je Ding! worden aangedragen. Met deze wedstrijd geeft de gemeente jongeren de kans om bepaalde ideeën, waar inwoners in Leidschendam-Voorburg plezier van hebben, te realiseren. Het idee moet wel passen binnen de thema´s jong voor oud, veiligheid en woon- en leefomgeving.

De Jongeren-gemeenteraad zal op 15 maart 2005 door meerderheid van stemmen bepalen welk project uiteindelijk wordt uitgevoerd. De echte gemeenteraad zal diezelfde avond het gekozen project bekrachtigen. Voor het winnende project is een bedrag uitgetrokken van 10.000.

Jongerensite
De jongerensite van de gemeente www.younglevel.nl speelt een belangrijke rol in het geheel. Alle goedgekeurde projecten zullen namelijk gepubliceerd worden op deze jongerensite. Iedereen die de site bezoekt kan aangeven of een bepaalde project een goed dan wel slecht idee is. Al deze reacties worden geregistreerd en doorgestuurd naar de jongeren-gemeenteraadsleden. Zij nemen dat weer mee in hun besluitvorming. Op die manier is de democratische cirkel weer rond.