Ingezonden persbericht


Statenfractie Noord-Holland

In overeenstemming met hetgeen bepaald is in het reglement van orde wil D66 gebruik maken van het recht op het stellen van mondelinge vragen in de PS-vergadering van 6 december 2004,over het programma "Leren voor Duurzame Ontwikkeling 2004-2007"

Toelichting

De rijksregeling "Leren voor Duurzame Ontwikkeling" is de opvolger van het programma "Leren voor duurzaamheid". De regeling is bedoeld voor
1. Lerende individuen (vooral via onderwijs);

2. Lerende organisaties (vooral overheden) en

3. Lerende maatschappij (vooral grotere samenwerkingsverbanden, zoals publiek-private samenwerking gericht op plattelandsontwikkeling, duurzame energie, watermanagement, duurzame bedrijventerreinen en (Provinciaal) Ecologische Hoofd Structuur.

Vanuit het ministerie van LNV wordt er voor Noord-Holland een bedrag van 1,2 miljoen euro voor vier jaar ter beschikking gesteld. Dat is dus een bedrag van 300.000 euro per jaar. Dit bedrag is vooral bedoeld voor de "lerende maatschappij". Vanuit het NatuurBeheerdersOverleg (NBO) is het voorstel gedaan dit geld te besteden aan de uitwerking van "Ambitie Natuur en Landschap 2010". Dit betreft de uitwerking van negen Noord-Hollandse projecten. Daarnaast wil het NBO het geld besteden aan de verdere ontwikkeling van de website www.natuurwegwijzer.nl en aan het uitbouwen van de samenwerking van het NBO. Het NBO realiseert zich dat het deelnemen aan het programma de provincie de nodige ambtelijke ondersteuning zou kosten. Het NBO heeft daarom aangegeven dat zij zelf voor de organisatie van de aanvraag van het geld en de verdere afhandeling wil zorgen.

Voor het gebruik van de regeling is het noodzakelijk dat de provincie ook eigen geld aan dit project uitgeeft. De voorzitter van de stuurgroep Leren voor Duurzame Ontwikkeling, dhr. Bakker, heeft aangegeven dat het geld dat de provincie uitgeeft aan duurzame energieprojecten op 300 scholen hiervoor aangemerkt kan worden.

Volkomen onverwacht heeft GS in zijn vergadering van 30 november besloten niet aan de regeling deel te nemen.

Graag verneem ik van de gedeputeerde antwoord op de volgende vragen:
1. Is het college ervan op de hoogte dat het "Leren voor Duurzame Ontwikkeling" een bestuurlijk afgekaderd programma is waarbij departementen, IPO, provincies en waterschappen betrokken zijn?
2. Aan welke afspraken heeft de provincie Noord-Holland zich in dit kader verbonden?
3. Deelt het college de mening van D66 dat bedragen die van het rijk ontvangen kunnen worden voor natuur in principe een warm onthaal verdienen?
4. Is het college ervan op de hoogte dat het onlangs gestarte provinciale project Energie op basisscholen van het ministerie LNV mag dienen als co-financiering, zodat extra inzet van middelen van de kant van de provincie niet noodzakelijk is?
5. Is het college ervan op de hoogte dat onder verantwoordelijkheid van de provincie natuurbeschermingsorganisaties rechtstreeks mogen deelnemen (outsourcing is dus toegestaan)?
6. Is het college ervan op de hoogte dat het ministerie nog ontvankelijk is voor aanvragen, mits deze in de week van 6 december plaats vinden?
7. Is het college bereid het besluit om af te zien van deelname aan het programma "Leren voor Duurzame Ontwikkeling" in heroverweging te nemen en nog deze week bij het Rijk te melden dat Noord-Holland alsnog graag tot deelname wil overgaan?

Namens de fractie van D66, Gerard Le Belle

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de medewerker van de statenfractie D66 Noord-Holland, Catharina de Leur, 06-23267722 of c.d.leur@d66.nl

---- --