Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie

LBR-persbericht

Rotterdam, 3 december 2004

Minister moet inburgeringsplannen aanpassen

Het Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie (LBR) laat in een eerste reactie weten dat het met instemming kennis heeft genomen van het advies van de Adviescommissie Vreemdelingenzaken (ACVZ). In het advies aan de regering, zo berichten de media, schrijft de ACVZ dat Nederland bij verplichte inburgering van oudkomers geen onderscheid mag maken tussen allochtonen en autochtonen met de Nederlandse nationaliteit. De oorspronkelijk plannen van Minister Verdonk zijn in strijd met het discriminatieverbod.

Wanneer het discriminatoire onderscheid uit de inburgeringplannen van het kabinet wordt weggenomen stemt het advies overeen met de reactie van het LBR. Het LBR constateerde daarin dat in de inburgeringsplannen, zoals die in april van dit jaar door het kabinet zijn gepresenteerd, er sprake was van discriminatie op grond van afkomst. Als het kabinet de adviezen van de ACVZ, zoals gemeld in de media, overneemt betekent dit dat het kabinet de inburgeringsplannen moet aanpassen. Het LBR hoopt dat bij de herziening van de plannen geen sprake zal zijn van directe of indirecte discriminatie. Het LBR wacht de officiële bekendmaking van het advies van de ACVZ en de reactie van het kabinet daarop af.

Een nadere reactie van het LBR, op het advies van de ACVZ en de als gevolg daarvan aangepaste plannen van het kabinet, volgt zodra deze volledig bekend zijn.

Voor nadere informatie, LBR (Landelijk Bureau ter bestrijding van Rassendiscriminatie) Joost van der Vlist, juridisch beleidsadviseur LBR, tel. 010-2010201; e-mail info@lbr.nl .

Volledige tekst LBR-reactie op de inburgeringsplannen (juni 2004) op www.lbr.nl/wetgeving/contourennotacommentaar.html .


---
LBR
Schaatsbaan 51
3013 AR Rotterdam
Tel: 010-2010201
Fax: 010-2010222
Internet: www.lbr.nl