Gemeente Sint-Michielsgestel


03-12-04
Welzijnsfonds 2005
Het Welzijnsfonds bestaat sinds begin 2004. Dit fonds is bedoeld voor eenmalige activiteiten en projecten in onze gemeente op het gebied van welzijn (sport, kunst, ouderenwerk, vormingswerk, jeugdwerk, enz).

Voor de eerste helft van 2005 is een totaalbedrag van 6.800 aan bijdrages verstrekt. In mei 2005 worden aanvragen in een tweede ronde beoordeelt. Het Welzijnsfonds bevat een bedrag van 25.000,00.

Stuurgroep Ad Gaudium onvangt een bedrag van 750 De Stuurgroep wil een boek uitbrengen over de geschiedenis en ontwikkeling van de kerk in Den Dungen.

Model Vliegclub Berlicum ontvangt een bedrag van 500 De club wil jongeren enthousiasmeren voor modelvliegbouw en wil voor de jeugd een soort open dag houden.

Historische vereniging Berlicum/Middelrode ontvangt een bedrag van 750

De vereniging wil een boek uitgeven over kleine religieuze monumenten in Berlicum en Middelrode.

S.W.O./vrijwilligersplatform ontvangt een bedrag van 4.800 De S.W.O. vraagt om een bijdrage voor het uitbrengen van een ouderenwijzer 2005 voor alle 65+-ers in de gemeente.

Criteria

Om voor een bijdrage uit het Welzijnsfonds in aanmerking te kunnen komen, dienen verenigingen en stichtingen aan een aantal criteria te voldoen.
Alleen projecten die op de een of andere manier het welzijnsbeleid dienen zoals dat is verwoord in Kompas op Welzijn )het welzijnsbeleid 2001-2010 komen voor een bijdrage uit het Welzijnsfonds in aanmerking.

Binnen het Kompas op Welzijn worden 6 thema's genoemd die binnen het welzijnsbeleid extra aandacht krijgen.


* 1.Intensivering jeugd- en jongerenwerk

2. Aandacht voor ouderen

3. Aandacht voor inwoners in een sociaal kwetsbare positie
4. Leefbaarheid/veiligheid

5. Vrijwilligersbeleid

6. Stimulering vrijetijdsbesteding

In de nota Kompas op Welzijn wordt per thema het 'beoogd resultaat tot 2010' aangegeven. Een beroep op het welzijnsfonds wordt hieraan getoetst. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor verenigingen en stichtingen die actief zijn op het gebied van jumelage en ontwikkelingssamenwerking. Deze thema's staan niet specifiek genoemd in de nota 'Kompas op Welzijn' maar wij vinden ze dermate van belang dat wij ook deze organisaties in de gelegenheid willen stellen om een beroep te doen op het Welzijnsfonds.

Beoordelen
Naast het toetsen aan de doelstelling is een aantal specifieke criteria van belang bij de beoordeling of een aanvraag in aanmerking kan komen voor een bijdrage uit het Welzijnsfonds.


* 1. Het project of de activiteit is vernieuwend van karakter in onze gemeente

2. De uitvoering is niet inpasbaar binnen de reguliere activiteiten

3. De uitvoering vraagt meer dan een routinematige aanpak
4. Het project of de activiteit heeft een looptijd van maximaal twee jaar

5. De instelling dient zelf, in redelijke mate, bij te dragen (financieel of anderszins)

6. De instelling dient te voldoen aan het subsidieprogramma en de subsidieverordening

7. Uitgesloten zijn kosten die verbonden zijn aan (jubilea)feesten zoals dranken, hapjes etc.

Meer lezen?
de procedure van toewijzing kunt u hier bekijken.