Gemeente Sint-Michielsgestel


03-12-04
Privatisering welzijns- en sportaccommodaties
Overeenkomstig de in december 2003 door de gemeenteraad vastgelegde uitgangspunten en voorwaarden, waaronder een bezuiniging van 272.300,00, is met de betrokken verenigingen overeenstemming bereikt om de exploitatie en het beheer van de buitensportaccommodaties met ingang van 1 januari 2005 over te nemen.

Met ESG Exploitaties BV is overeenstemming bereikt over de overname van de binnensportaccommodaties. De verenigingen en het bedrijf worden verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken waarvoor men van de gemeente exploitatiebijdragen ontvangt. De gemeente blijft (financieel) verantwoordelijk voor investeringen en groot onderhoud van de betrokken accommodaties. Het komt er op neer dat met behoud van minimaal dezelfde kwaliteit en tegen gemiddelde regionale tarieven voor de gebruikers de overgang zal plaatsvinden. Dit wordt vastgelegd in beheer en exploitatie overeenkomsten. Financieel betekent dit voor de gemeente per 1 januari 2007 een structurele bezuiniging van 202.300,00.

Wat betreft de gemeenschapshuizen is de gemeente recentelijk geconfronteerd met een onverwachte forse financiële tegenvaller bij de stichting Trefpunt. Mede op advies van de werkgroep is de gemeente om die reden tot de conclusie gekomen dat er momenteel onvoldoende financiële zekerheden zijn om per 1 januari 2005 de gemeenschapshuizen over te kunnen dragen aan één stichting. Aan de raad wordt voorgesteld om het komend half jaar tot een alternatief voorstel te komen waarbij diverse varianten, waaronder commerciële, zullen worden onderzocht. Uitgangspunt blijft om op basis van de met elkaar overeengekomen inhoudelijke uitgangspunten inclusief de financiële taakstelling van 70.000,00 tot overname van exploitatie en beheer te komen. Daarmee wordt de totale taakstelling van 272.300,00 in 2007 volledig bereikt.

De gemeenteraad buigt zich in december over het privatiseringsvoorstel. De commissie Burgerzaken bespreekt het voorstel op woensdag 8 december.