Gemeente Apeldoorn

Boekje Apeldoorn in cijfers derde kwartaal verschenen

Deze week is Apeldoorn in cijfers derde kwartaal 2004 verschenen met daarin actuele informatie over de bevolking, woningvoorraad en werkloosheid. Dit kwartaal aangevuld met de resultaten van de Virtuele Census 2001 van het CBS voor de gemeente Apeldoorn.

De kwartaalcijfers zijn te downloaden onder Feiten en cijfers Apeldoorn in cijfers. Of klik op de link www.apeldoorn.nl. In het derde kwartaal van 2004 zijn nog eens 144 woningen opgeleverd. Daarmee komt het totaal aantal nieuwgebouwde woningen in 2004 voorlopig op 507. Op 1 oktober 2004 stonden in Apeldoorn 64.044 woningen. Voor het eerst sinds het tweede kwartaal 2002 is de theoretische achterstand in de woningbouw omgebogen naar een theoretische voorsprong. Aan het einde van het derde kwartaal waren 450 woningen in aanbouw. De totale Vinex-taakstelling en die in het binnenstedelijk gebied zijn reeds gehaald, voor het uitleggebied zijn dit jaar nog 47 woningen nodig.

Bevolking
De bevolkingsomvang van de gemeente Apeldoorn is in het derde kwartaal licht gekrompen naar 155.998 personen. Grootste oorzaken zijn het negatieve vestigingssaldo en het lage aantal geboorten.

Het totaal aantal werkzoekenden is het afgelopen kwartaal in Apeldoorn iets gestegen. Het aantal direct bemiddelbaren is flink gedaald, een daling die voornamelijk is te zien bij de mannen. Vergeleken met de gehele regio Stedendriehoek ontwikkelt Apeldoorn zich op dit gebied gunstig.

Virtuele Census 2001
Meest opvallende uitkomst was dat relatief veel Apeldoorners in de eigen woongemeente werkzaam waren, namelijk 71,5%. Op de nationale ranglijst van werkenden in de eigen woongemeente staat Apeldoorn daarmee op de 7^e plaats. De conclusie is, dat Apeldoorn blijkbaar een goede omgeving bood (en vermoedelijk nog steeds biedt) voor de combinatie van wonen en werken in dezelfde gemeente.

Andere opvallende kenmerken van Apeldoorn, met als referentiegebieden het Bundelingsgebied van de Regio Stedendriehoek, de provincie Gelderland en Nederland, waren de volgende:

* in Apeldoorn woonden relatief veel mensen van 65 jaar of ouder en onder de economisch actieven had Apeldoorn een relatief groter aandeel 40-54 jarigen en een kleiner aandeel 25-39 jarigen
* Apeldoorn kende een groot aandeel tehuisbewoners
* Apeldoorn herbergde relatief veel hoger-opgeleiden, maar onder de economisch actieven was het aandeel hoger-opgeleiden gelijk aan het Nederlands gemiddelde

* Apeldoorn had een groot aandeel werkzame personen. economisch actieve Apeldoorners waren relatief meer werkzaam in de tertiaire sector

* in 2001 werkten in Apeldoorn, één of meerdere dagen per week, 34.819 mensen, die niet in Apeldoorn woonden, maar in een gemeente waar Apeldoorn één van de dertig belangrijkste bestemmingen was; de meeste mensen kwamen uit Epe, Deventer en Voorst
* in 2001 werkten 20.424 Apeldoorners buiten Apeldoorn en deden dat meestal in Arnhem, Deventer, Utrecht of Amsterdam

Voor het laatst bijgewerkt op: 3-dec-2004 11:50