Algemene Onderwijsbond

3 december 2004; Akkoord over verlening CAO 2003 voor onderwijspersoneel.

Gezamenlijk persbericht van de Centrales van Overheids- en Onderwijspersoneel en het Ministerie van OCW
Minister Van der Hoeven heeft met de Centrales van Overheids- en Onderwijspersoneel een akkoord bereikt over een verlenging van de CAO 2003 voor het personeel in het primair en voortgezet onderwijs. Evenals in 2003 ontvangt het onderwijspersoneel in 2004 een eindejaarsuitkering van totaal 4,17 procent en een éénmalige eindejaarsuitkering van 100 euro bruto. Daarnaast zijn afspraken gemaakt over de beperking van het loon tijdens het tweede ziektejaar tot 70 procent van het laatstverdiende loon.

De CAO 2003 wordt met één jaar verlengd. Dit kost ongeveer 230 miljoen euro. De afspraak over de incidentele eindejaarsuitkering past binnen de kaders van het Najaarsakkoord 2003 dat kabinet en sociale partners hebben afgesproken. De afspraak over het doorbetalen van loon tijdens het tweede ziektejaar is een nadere uitwerking van een afspraak die kabinet en sociale partners hebben gemaakt in het Sociaal Akkoord van 5 november jl.

Eindejaarsuitkering
Het personeel krijgt in december 2004 een eenmalige eindejaarsuitkering van 0,57 procent en een eenmalige eindejaarsuitkering van 100 euro bruto op basis van een volledige baan. Het gaat om een totaal bedrag van gemiddeld ruim 300 euro bruto. Op basis van eerdere CAO-afspraken ontvangt het onderwijspersoneel een structurele eindejaarsuitkering van 3,60 procent.

De hoogte van het loon bij ziekte
Met ingang van 1 januari 2004 geldt voor het primair en voortgezet onderwijs dat het loon in het eerste ziektejaar wordt gehandhaafd op 100 procent; in het tweede ziekte jaar wordt het loon beperkt tot 70 procent van het laatstverdiende loon. Er is een gewenningsperiode afgesproken van 3 maanden voor personen die al begin vorig jaar zijn ziek geworden. Verder zijn afspraken gemaakt over flankerende maatregelen om het ziekteverzuim te beperken en de reïntegratie te bevorderen.

In oktober van dit jaar zijn al afspraken gemaakt met de werkgeversorganisaties over het beschikbaar stellen van extra geld voor beloningsdifferentiatie voor leraren in het VMBO en het praktijkonderwijs en voor verbetering van de beloning van schoolleiders van kleine basisscholen (tot 200 leerlingen).

De cao geldt voor bijna 300.000 mensen.