Eerste paal nieuw kantoor waterschap (03-12-2004)

Op vrijdagmiddag 3 december slaan dijkgraaf Kok van Waterschap Rivierenland en wethouder Schrijvers van de gemeente Tiel de eerste paal voor het nieuwe kantoor van het waterschap. Op 1 januari 2007 zullen de kantoormedewerkers van Waterschap Rivierenland hierin gaan werken.

Aan De Blomboogerd in Tiel komt het nieuwe kantoor van Waterschap Rivierenland. Een innovatief kantoor. Bij het ontwerp is veel aandacht besteed aan duurzaamheid. Zo wordt het regenwater dat op het dak valt gebruikt om de toiletten door te spoelen. Het water dat op het terrein valt, wordt grotendeels in de grond geïnfiltreerd. Bij een flinke bui gaat het overtollige water naar de waterpartij naast het gebouw. Er komt dus geen regenwater in het riool terecht en het grondwater blijft op peil. Regenwater is namelijk zo schoon dat het niet gezuiverd hoeft te worden.

Voor verwarming en koeling van het gebouw wordt een systeem van warmte- en koudeopslag in de bodem toegepast. Dat betekent dat de temperatuur van het grondwater wordt gebruikt om (met behulp van zogenaamde warmtewielen) 's winters het gebouw te verwarmen en 's zomers te koelen. Dit systeem vermindert elk jaar de uitstoot van CO2 met 94 ton (57%), van NOx met 112 kg (57%) en SO2 met 18 kg (23%) ten opzichte van een "gewone" klimaatinstallatie die op conventionele energiebronnen werkt. En dat alles zonder dat het schadelijk is voor het grondwater.

Bij de bouw worden verder zoveel mogelijk duurzame en herbruikbare materialen toegepast.

Het waterschap wil zo op eigen terrein het goede voorbeeld geven. We vragen immers van bedrijven en gemeenten ook dat ze op een goede manier met water omgaan. Regenwater apart opvangen en niet in het riool laten komen, zodat de kosten voor het zuiveren van afvalwater omlaag kunnen en de zuiveringsinstallatie beter zijn werk kan doen. Voldoende ruimte om regenwater op te vangen in sloten en plassen om wateroverlast op straat te voorkomen.